sobota, 27 września 2014

Ciasto Zebra

Dziś polecam coś słodkiego do kawusi, a mianowicie Ciasto Zebra, które nie tylko ciekawie wygląda, ale również pysznie smakuje, a dodatkowo nie zajmuje zbyt wiele czasu, aby go przygotować. Do ciasta użyłam oleju rzepakowego o smaku masła Olandia, który może zastąpić masło lub margarynę, a ciasto z jego użyciem jest wilgotne, pulchne i długo pozostaje świeże.

Ciasto zebra


Ciasto jasne:

Ciasto ciemne:

Ciasto jasne:
Jajka utrzeć z cukrem na puch. Następnie dodawać na przemian przesianą mąkę z proszkiem oraz wodę gazowaną i olej. Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto ciemne:
Przygotować tak samo jak ciasto jasne, dodając dodatkowo jeszcze kakao.

Do przygotowanej tortownicy wlać równocześnie ciasto jasne i ciemne. Piec w temp. 180 st przez około 1h. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z tortownicy i posypać cukrem pudrem.


15 komentarzy:

  1. Moje dziecko uwielbia zebrę. Razem ją przygotowujemy:) Pyszne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak pyszna zeberka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jakie średnicy masz tortownicę? Ba ja mam małą tak na 16cm i nie wiem czy tyle samo składników czy mniej / więcej :) A się rozochociłam na zeberkę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam tortownicę o średnicy 22 cm i w takiej właśnie piekłam zebrę :-)

      Usuń
  4. Oj dawno nie jadłam tego ciacha a jest pyszne. Super wygląda. Porywam kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Klasyka w rewelacyjnym wykonaniu :) Pozdrawiam cieplutko, Megg :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne ciasto, Małgosiu zeberka jak malowana. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam zebrę, ale dawno jej nie piekłam. Pyszne ciasto, które cieszy oko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności :D ja w ten weekend zrobiłam tarte czekoladową ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak na weekend ciacho musi być, a tarta czekoladowa jest również pyszna :-)

      Usuń
  9. Takie lubię i czasem przygotowuję. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto pycha a z dobrym olejem pewnie zdrowsze

    OdpowiedzUsuń