sobota, 31 maja 2014

Rolada z masą kawową

Dziś sobota i troszkę więcej czasu niż w tygodniu, więc pora na wypieki. Moją dzisiejszą propozycją jest rolada z masą kawową, która z pewnością przypadnie do gustu smakoszom kawy :-)

Rolada z masą kawową


Ciasto:

Masa:

Ciasto:
Żółtka utrzeć z połową cukru oraz cukrem waniliowym. Następnie ciągle ucierając dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę wraz z solą i resztą cukru.
Pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać, a następnie przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st przez ok. 20 min.
Po upieczeniu zdjąć papier z ciasta, na cieście położyć ściereczkę i delikatnie zrolować roladę.

Masa:
Połowę mleka zagotować z cukrem. W drugiej połowie mleka rozmieszać budyń i wlać na gotujące się mleko. Całość cały czas mieszając gotować, aż do uzyskania gęstego budyniu, a następnie pozostawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puch, a następnie ciągle ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać kawę cappuccino w proszku i utrzeć.

Wystudzoną roladę delikatnie rozwinąć, usuwając ściereczkę, rozsmarować większą część masy, a następnie delikatnie zrolować roladę. 
Wierzch rolady posmarować pozostałą masą i dowolnie udekorować.


21 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie :) i na pewno też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przydałby mi się teraz kawałek tej rolady do porannej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. this cake looks so delicious!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię kawowy smak, ale taki deser chyba byłby dla mnie zbyt słodki.Od kiedy odstawiłam zwykly cukier wszystkie ciasta wydają mi się przesłodzone... :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Obrobiłam się wreszcie i już jestem u Ciebie na pysznym ciachu do kaweczki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Kawę pije rzadko, ale ciasto mogłabym jeść często, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kawusiowe smaki...to coś czego nigdy nie odmawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda baaardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wspaniale!!! Na pewno wypróbuję na niedziele :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda idealnie i na 100% tak smakuje.Muszę koniecznie wypróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli lubisz smak kawy to na pewno Ci zasmakuje, pozdrawiam :-)

      Usuń
  12. Witam
    Jaki rozmiar blachy ma byc na biszkopt? Nigdy nie robilam rolady - ta mi sie podoba i chce spróbować:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę na blaszce 21 x 32 cm. Pozdrawiam i życzę udanych i smacznych wypieków :-)

      Usuń