wtorek, 1 kwietnia 2014

Raita ogórkowa - indyjski dodatek do pikantnych dań

U mnie dziś kuchnia indyjska, która słynie ze swoich pikantnych dań, do których dodatkiem jest mocno schłodzona, orzeźwiająca raita ogórkowa.

Raita ogórkowa

  • 2 ogórki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Skworcu 
  • 4 listki mięty
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Ogórki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie wycisnąć z nich sok. Kmin rzymski uprażyć na patelni bez tłuszczu, a następnie rozetrzeć go w moździerzu na proszek i dodać do ogórków. Dodać jogurt oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Listki mięty drobniutko posiekać i dodać również do ogórków. Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki do schłodzenia.


5 komentarzy:

  1. Zaciekawił mnie ten przepis, kminek mam jogurt też, bedzie kotlecik...Wypróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm czym sie rozni kminek rzymski od tradycyjnego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakiem...kmin rzymski jest lekko pikantny z cytrynowym posmakiem.

      Usuń
  3. Lubię takie ogóreczki starte z dodatkiem jogurtu i różnych przypraw. Ale z tym kminem to dobry pomysł. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ogórki można serwować jako sos do różnych dań, ja czasem lubię sobie sypnąć koperku lub szczypiorku.

    OdpowiedzUsuń