środa, 12 marca 2014

Rozgrzewająca zupa marchewkowo-pomidorowa z imbirem

Dziś chciałabym Wam polecić bardzo smaczną rozgrzewającą zupkę :-)

Rozgrzewająca zupa marchewkowo-pomidorowa z imbirem

  • 1,5 litra wody
  • 1 porcja rosołowa
  • 5 pomidorów
  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 szt ziela angielskiego
  • 4 szt pieprzu ziarnistego
  • 1/2 szl białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki, wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, aż się rozgotują. Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sito, aby powstał przecier pomidorowy. 
Marchewkę oraz pietruszkę obrać, umyć i pokroić w plasterki. Do garnka wlać wodę, włożyć porcję rosołową, dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz pokrojone warzywa i gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. 
Następnie wywar przecedzić przez sito, wybrać warzywa i zblenderować ich na jednolitą masę. 
Do przecedzonego wywaru wlać przygotowany przecier pomidorowy, włożyć masę warzywną i zagotować. Następnie dodać wino oraz wszystkie przyprawy i gotować parę minut aby wszystkie smaki się połączyły, a na koniec dodać śmietanę.
Zupę można podawać z grzankami.


5 komentarzy:

  1. Czy ta miseczka jest z Azji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się miseczka jest z Azji a dokładnie to z Wietnamu :-)

      Usuń
  2. To są moje smaki :) Uwielbiam. Chętnie zjadłabym taką miseczkę zupy. Bo i pyszna jest i kolor ma piękny i w ślicznej oprawie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupka na pewno pyszna. Zdecydowanie wolę ostrzejsze pomidorówki

    OdpowiedzUsuń
  4. Super propozycja na zupę , ze zdjęcia widać że jest pyszna i ten kolor a jeszcze podana w takiej miseczce :)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń