niedziela, 23 lutego 2014

Panga w sosie śliwkowym

Witam Was bardzo serdecznie w to niedzielne przedpołudnie i dziś chciałabym Wam polecić na obiad pyszną rybkę - Panga w sosie śliwkowym  :-)

Panga w sosie śliwkowym

  • 2 filety z pangi
  • 1 szkl mleka
  • 1/2 cebuli
  • przyprawa do ryb
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki powidła śliwkowego
  • 6 łyżek wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 goździki
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Filety z pangi pokroić na cztery części. Cebulę obrać pokroić w półplasterki i obłożyć nią filety rybne. Całość zalać mlekiem i odstawić do lodówki na 1h. Po tym czasie rybę wyjąć z mleka, oprószyć przyprawą do ryb, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. 
Powidło śliwkowe rozmieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, goździki, cynamon oraz gałkę muszkatołową i wszystko razem dusić na małym ogniu, do uzyskania dość gęstego sosu.
Usmażoną rybę przełożyć do blaszki do zapiekania, zalać przygotowanym sosem, a następnie piec w temp. 180 st przez 10 min. 
Gotową pangę w sosie śliwkowym podawać np. z ryżem.


7 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam sosu śliwkowego, chyba trzeba to będzie nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem bardzo ciekawa połączenia smaku ryby z sosem śliwkowym. Bardzo intrygujący przepis, na pewno wykorzystam :) Pozdrawiam Meggy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, jaki ciekawy przepis na sos. Ale ja pangę zastąpiłabym inną rybą. Pewnie efekt będzie taki sam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rybka wygląda świetnie a powidła z rybą bardzo ciekawe i czemu nie. Robię miesko - pieczoną szyneczke z powidłami - boska. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam Małgosiu mięso ze śliwką, ale ryba...to nie. Chyba trzeba wypróbować Twój przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj ostatnio widziałam jak hoduje się pangi....masakra :P

    OdpowiedzUsuń