sobota, 8 lutego 2014

Cynamonki z rodzynkami

Kochani jeśli lubicie rodzynki oraz cynamon to dziś chciałabym Wam polecić cynamonki
z rodzynkami
czyli małe drożdżowe bułeczki z duuuuużą ilością cynamonu oraz rodzynek :-)

Cynamonki z rodzynkami

Ciasto:
  • 4 szkl mąki
  • 2 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 6  łyżek cukru
  • 10 dag margaryny
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 5 dag masła
  • cukier
  • cynamon
  • rodzynki
Dodatkowo:
  • 1 jajko

Z drożdży, 2 łyżek cukru, 4 łyżek mąki oraz letniego mleka rozrobić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski dodać mąkę, sól, resztę cukru, jajka oraz wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki, a następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć go na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać obficie cukrem, cynamonem oraz rodzynkami i zwinąć jak roladę. Wszystkie cztery rolady pokroić na plastry (cynamonki). Cynamonki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach (gdyż podczas pieczenia urosną) i posmarować je roztrzepanym jajkiem. Piec w temp.180 st przez 15-20 min, aż będą miały piękny złoty kolor. 

11 komentarzy:

  1. pyszne są, niedawno robiłam po raz pierwszy a przepis znalazłam w necie, tyle tylko że był na małą porcję i do syropu klonowego więc musiałam pokombinowac ale się udało i proporcje też podobne jak u ciebie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu uwielbiam rodzynki i cynamon, już tu mi na Twoje zdjęcie przez ramię Rodzinka spojrzała, chyba się nie wykpię :) będę musiała zrobić :) smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, za rodzynkami nie przepadam ale cynamon uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Cynamon dodaję do wielu potraw:) Już czuję zapach tych cudownych bułeczek :) Pozdrawiam Megg :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm uwielbiam pyszności z nutką cynamonu. Pożyczam przepis. ;)
    Obserwuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. cynamon w wypiekach to niebo w gębie :) juz czuję ten zapach....mmmm...

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię, kiedy piekę ciasto z cynamonem, zapach roznosi się po domu, a tu...jeszcze tyle czekania, żeby zjeść.
    Fantastycznie wyglądają Twoje cynamonki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie :) Na pewno spróbuję :)
    Zapraszam do mnie :)
    Obserwuję i liczę na rewanżyk :)
    Będzie mi niezmiernie miło :) ;*

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają obłędnie nie przepadam za rodzynkami ale za to uwielbiam cynamon a rodzynki zawsze można zamienić np. kandyzowaną skórką pomarańczy

    http://appetiteforlife.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, możne użyć to co lubi się najbardziej :-)

      Usuń