Kochani jeśli lubicie rodzynki oraz cynamon to dziś chciałabym Wam polecić cynamonki 
z rodzynkami czyli małe drożdżowe bułeczki z duuuuużą ilością cynamonu oraz rodzynek :-)
z rodzynkami czyli małe drożdżowe bułeczki z duuuuużą ilością cynamonu oraz rodzynek :-)
Ciasto:
- 4 szkl mąki
 - 2 jajka
 - 1 szkl mleka
 - 6 łyżek cukru
 - 10 dag margaryny
 - 5 dag drożdży
 - szczypta soli
 
Nadzienie:
- 5 dag masła
 - cukier
 - cynamon
 - rodzynki
 
Dodatkowo:
- 1 jajko
 
Z drożdży, 2 łyżek cukru, 4 łyżek mąki oraz letniego mleka rozrobić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski dodać mąkę, sól, resztę cukru, jajka oraz wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki, a następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć go na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać obficie cukrem, cynamonem oraz rodzynkami i zwinąć jak roladę. Wszystkie cztery rolady pokroić na plastry (cynamonki). Cynamonki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach (gdyż podczas pieczenia urosną) i posmarować je roztrzepanym jajkiem. Piec w temp.180 st przez 15-20 min, aż będą miały piękny złoty kolor. 
.jpg)
pyszne są, niedawno robiłam po raz pierwszy a przepis znalazłam w necie, tyle tylko że był na małą porcję i do syropu klonowego więc musiałam pokombinowac ale się udało i proporcje też podobne jak u ciebie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu uwielbiam rodzynki i cynamon, już tu mi na Twoje zdjęcie przez ramię Rodzinka spojrzała, chyba się nie wykpię :) będę musiała zrobić :) smakowite :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia dla rodzinki Justynko :-)
Usuńmniam, za rodzynkami nie przepadam ale cynamon uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńCynamon dodaję do wielu potraw:) Już czuję zapach tych cudownych bułeczek :) Pozdrawiam Megg :)
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam pyszności z nutką cynamonu. Pożyczam przepis. ;)
OdpowiedzUsuńObserwuję.
cynamon w wypiekach to niebo w gębie :) juz czuję ten zapach....mmmm...
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, kiedy piekę ciasto z cynamonem, zapach roznosi się po domu, a tu...jeszcze tyle czekania, żeby zjeść.
OdpowiedzUsuńFantastycznie wyglądają Twoje cynamonki :)
Wygląda pysznie :) Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Obserwuję i liczę na rewanżyk :)
Będzie mi niezmiernie miło :) ;*
wyglądają obłędnie nie przepadam za rodzynkami ale za to uwielbiam cynamon a rodzynki zawsze można zamienić np. kandyzowaną skórką pomarańczy
OdpowiedzUsuńhttp://appetiteforlife.blog.pl
Dokładnie tak, możne użyć to co lubi się najbardziej :-)
Usuń