poniedziałek, 13 stycznia 2014

Pierogi ze szpinakiem



Ciasto:
  • 15 dag mąki
  • 1/2 szkl mleka
  • szczypta soli
Farsz:
  • 40 dag szpinaku mrożonego
  • 20 dag sera feta
  • 5 ząbków czosnku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Ciasto:
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać sól i dolewać po trochu ciepłego mleka zarabiając ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Farsz:
Na patelnię włożyć rozmrożony szpinak i smażyć, aż woda całkowicie odparuje. Następnie dodać ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Całość smażyć parę minut aby wszystkie smaki się połączyły. Gotowy farsz pozostawić do wystudzenia.

Ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać małe kwadraciki. Na każdy kwadracik nakładać porcję farszu i lepić pierożki. Pierożki gotować w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia ich na wierzch gotować 2 min. Pierożki podawać od razu po ugotowaniu.

5 komentarzy:

  1. Robisz ciasto na mleko, nie próbowałam. Zawsze robię na wodzie...z odrobiną oliwy lub oleju. Ja mam w planach jutro robić pierogi, oczywiście jeśli czas na to pozwoli. Mam pomysł na pewną wariację, jak wyjdzie na pewno się niebawem pochwalę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, czekam z niecierpliwością bo uwielbiam nowości :-)

      Usuń
  2. Pierogi:D Danie w sam raz dla strudzonych podróżników;)

    Pozdrawiamy,
    Republika Podróży.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak po trudach podróży potrzebny jest konkretny posiłek aby nabrać sił na kolejną wyprawę :-) również pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. 15dag tylko ???

    OdpowiedzUsuń