poniedziałek, 6 stycznia 2014

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem



Dziś polecam pierożki z kaszą gryczaną i twarogiem :-)



Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 1 szkl mleka
  • szczypta soli
Farsz:
  • 10 dag kaszy gryczanej
  • 20 dag twarogu
  • 2 cebule
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
Dodatkowo:
  • 2 cebule
Ciasto:
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać szczyptę soli i dolewać podgrzane ciepłe mleko zarabiając ciasto. Ciasto zarabiać aż będzie gładkie i elastyczne. 
Farsz:
Kaszę gryczaną ugotować do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kaszę wymieszać z podsmażoną cebulką oraz z twarogiem i doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać małe kwadraciki i na każdy nakładać farsz i lepić pierogi.
Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie, od momentu zagotowania gotować jeszcze 2 min.
Gotowe pierożki podawać od razu po przygotowaniu posypane podsmażoną cebulką.


4 komentarze:

  1. Megg jak ja uwielbiam takie pierożki, z kaszą i do tego domowej roboty - rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko wcale Ci się nie dziwię, bo ja też ich właśnie bardzo lubię :-)

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam pierogów z kaszy gryczanej z cebula w środku, u nas do kaszy i sera dodaje się świeże jajko oraz sól i cukier do smaku - ciekawe czy dzieci przyjęłyby te rewolucje - spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń