piątek, 6 grudnia 2013

Ryba w sosie pomidorowym z białą fasolą



  • 4 filety rybne
  • 6 łyżek mąki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl białego wina
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka białe fasoli
  • sól świeżo zmielona
  • pieprz świeżo zmielony
  • chilli do smaku
Filety rybne (ja użyłam mintaja) pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć z obu stron świeżo zmieloną solą oraz pieprzem. Następnie każdy kawałek ryby obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, a czosnek obrać i drobno posiekać. Na drugiej patelni na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie do cebuli dodać odsączoną z zalewy białą fasolę oraz wlać wino i chwilkę wszystko razem podusić. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem, solą oraz chilli.

Na koniec dodać usmażoną rybę i wszystko razem jeszcze podusić kilka minut.
Tak przygotowaną rybkę z sosem można podawać z białym lub brązowym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz