niedziela, 8 grudnia 2013

Kotlety wieprzowe w marynacie indyjskiej



  • 2 kotlety wieprzowe
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren pieprzu ziarnistego
  • 5 goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
Kotlety umyć i osuszyć. Liście laurowe, ziarna pieprzu oraz goździki rozetrzeć w moździerzu na drobno i wraz z cynamonem i imbirem dodać do jogurtu i wszystko dokładnie wymieszać. W przygotowanej marynacie obtoczyć dokładnie kotlety i wstawić do lodówki na 1h. Zamarynowane kotlety przełożyć wraz z marynatą do naczynia do pieczenia i piec 40 min w 180 st. Kotleciki podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam kuchnię indyjską, bardzo lubię te aromatyczne przyprawy od których danie jest po prostu przepyszne i dziś właśnie polecam jedno z takich dań - kotlety wieprzowe w indyjskiej marynacie :-)

    OdpowiedzUsuń