niedziela, 15 grudnia 2013

Brązowy ryż z tuńczykiem, porem, papryką i kukurydzą



  • 1 woreczek brązowego ryżu
  • 1 por
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
Pora umyć i pokroić w półplasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić ją w drobne paseczki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojonego pora i paprykę. Wszystko razem chwilkę podsmażać. Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. 

Gdy warzywa na patelni będą miękkie, dodać ugotowany ryż oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę. Wszystko wymieszać i chwilkę razem dusić. Na koniec dodać odcedzonego z zalewy tuńczyka, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i solą i całość jeszcze chwilkę razem podsmażać. 
Tak przygotowane danie podawać na ciepło od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz