Uwielbiam dynię pod każdą postacią, a pasztet przygotowany z jej dodatkiem jest po prostu rewelacyjny. Koniecznie musicie wypróbować :-)
- 3 szkl puree z dyni
- 1 szkl zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
Soczewicę przepłukać, zalać wodą i gotować do miękkości, a następnie odcedzić i przełożyć do miski. Cebulę oraz czosnek posiekać i zeszklić na oliwie, a następnie dodać do soczewicy. Następnie dodać do soczewicy resztę produktów i wszystko razem zblenderować na jednolitą masę. Blaszkę na basztet wysmarować oliwą, oprószyć bułką tartą i wyłożyć masę. Piec w temp. 200 st przez 1h. Upieczony pasztet pozostawić w foremce do całkowitego wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki do stężenia.
Koniecznie trzeba wypróbować, składniki to samo zdrowie, a wygląd jaki apetyczny, już sie oblizuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. Trzeba wypróbować!
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie spróbuję. Z wege pasztetów do tej pory robiłam tylko pieczarkowy, ale Twoje składniki też mnie przekonują :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz wypróbować, pasztet jest na prawdę smaczny :-)
Usuńno i zrobiłam. cudo :) tylko dodałam odrobinę kuminu, bo jakoś mnie wołał z półki. Bardzo udany przepis
Usuńo super pomysł z tym kuminem, następnym razem też go dodam :-)
UsuńW końcu coś z dynią, co mnie do siebie przekonuje :D
OdpowiedzUsuńA czy soczewica może być czerwona? Zastanawiam się czy się za bardzo nie rozpaćka
OdpowiedzUsuńSądzę, iż tak jak piszesz czerwona soczewica zbyt mocno się rozgotowuje i pasztet będzie za rzadki.
UsuńBardzo lubię wracać do tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPasztet z mięsa to dla mnie okropność i koszmar dzieciństwa. Takie roślinne wersje wręcz uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda ten pasztecik. Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńZawsze kupię za dużo dyni i zawsze mnie ten przepis ratuje przed zmarnowaniem :D
OdpowiedzUsuńWidze, że wrzucasz tu bardzo ciekawe przepisy. Muszę częsciej tu zagladać.
OdpowiedzUsuń