Niedziela to czas odpoczynku oraz spotkań z rodziną i znajomymi, a jak spotkania to oczywiście kawka, a jak kawka to obowiązkowo coś słodkiego do niej :-) Ja dziś zapraszam na mega smaczne ciasto makowo-chałwowe :-)
Ciasto:
- 6 jajek
- 16 dag cukru
- 22 dag mąki
- 8 łyżek maku suchego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 olejku migdałowego
Do nasączenia:
- 200 ml wody
- 5 łyżek soku z cytryny
Masa:
- 500 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 20 dag masła
- 25 dag chałwy
Dodatkowo:
- czekolada gorzka
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodać cukier, a później żółtka. Mąkę wraz z proszkiem przesiać do ciasta, dodać olejek i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać suchy mak i wymieszać. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu ciasto pozostawić do wystudzenia, a następnie przekroić na dwie części i każdą z nich nasączyć wodą z cytryną.
Połowę mleka zagotować, a w pozostałym rozmieszać budyń oraz obie mąki i całość wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszając. Ugotowany budyń pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, ciągle ucierając dodać pokruszoną chałwę, a na koniec ucierając dodawać wystudzony budyń.
Przygotowaną masą przełożyć placki oraz cienko posmarować wierzch placka i na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.
Ciasto schłodzić w lodówce.
na słowo "chałwa" przełykam ślinkę, a ciasto z masą chałwową na pewno rewelacyjne, dałaś pomysł na zbliżające się Walentynki, będziemy się nim delektować !!!
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię chałwę i dlatego często piekę ciasta właśnie z chałwą :-)
UsuńChałwa? No ciasto idealne :)
OdpowiedzUsuńmam wszystkie składniki i dzisiaj robię :)
OdpowiedzUsuńPycha <3
OdpowiedzUsuń