Kawa latte to włoski napój kawowy powstający w wyniku wlania kawy espresso do podgrzanego mleka. Kawa latte powinna być podawana w wysokiej szklance i z długą łyżeczką.
Nie musimy wcale iść do kawiarni aby napić się tego właśnie rodzaju kawy. Jest ją bardzo prosto i szybko przygotować w domu więc już po kilku chwilach możemy delektować się wyśmienitą kawą :-)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml wody
- 150 ml mleka
Kawę wraz z cukrem zalać wrzącą wodą i wymieszać. Mleko podgrzać, spienić i przelać do wysokiej szklanki. Do mleka wlewać bardzo powoli przygotowaną gorącą kawę, aż wytworzą się warstwy. Na wierzch wyłożyć łyżeczkę pianki z mleka aby przykryć miejsce przez które wlewana była kawa.
Wierzch kawy można posypać cynamonem.
Warto osłodzić sobie dzień latte :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawę w każdej wersji, latte jest pyszna do śniadania, ale nie tylko, często się nią delektuję między posiłkami, a jeszcze małe co nieco do tego to rozkosz dla podniebienia. Sposób wykonania prosty i szybki, trzeba go wypróbować.
OdpowiedzUsuńNo proszę, wygląda to naprawdę niezwykle ciekawie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam latte, dzięki za przepis spróbuje zrobić ją w domu :-)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś faktycznie lubi pijać taką kawę to myślę, że posiadanie dobrego ekspresu do kawy raczej powinno rozwiązać sprawę. Odkąd pamiętam to ja zachwycam się zawsze kawą w kapsułkach od https://www.nespresso.com/pro/pl/pl/ i na pewno nie zamierzam tego zmieniać.
OdpowiedzUsuń