sobota, 15 października 2016

Papryka marynowana


Większość przetworów już na zimę przygotowana, wśród nich nie mogło zabraknąć oczywiście mojej ukochanej papryki marynowanej :-)

Papryka marynowana


Zalewa:
  • 3 szkl wody
  • 1 szkl octu
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżka soli
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 15 ziarenek pieprzu

Paprykę pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne, umyć i układać w słoikach. Wszystkie składniki zalewy zagotować i zalać paprykę w słoikach. Słoiki pasteryzować 15 min, a następnie ustawić na ściereczce do góry dnem i przykryć grubym kocem, aż do całkowitego wystudzenia.

14 komentarzy:

  1. Och ja też bardzo lubię taką marynowaną paprykę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie taką papryczkę zrobiłam, chociaż sama za nią nie przepadam, zrobiłam zapasik dla męża :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja używam taką paprykę do sałatek, ale nie robiłam jeszcze sama, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Papryka marynowana musi być! Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam paprykę, przepis warty wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również uwielbiam paprykę. Musze wypróbować Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychota Małgosiu. Robię podobne tyle że starte. Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychota Małgosiu. Robię podobne tyle że starte. Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Paparyka to obowiązkowa pozycja w spiżarni :) Przyzwyczajenie od babci, która miała jeszcze swoją ziemiankę.

    OdpowiedzUsuń