wtorek, 5 kwietnia 2016

Pieczony schab z pieczarkami

Dziś mam dla Was kolejną propozycję na pyszne mięsko na obiad, tym razem schab pieczony z pieczarkami.

Pieczony schab z pieczarkami


  • 1 kg schabu
  • 50 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego Parczew
  • 1 szkl octowej zalewy z ogórków
  • 1 żółtko
  • przyprawa do grilla
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • mleko

Schab pokroić w plastry, natrzeć przyprawą do grilla i odstawić do lodówki na 2h. Żółtko wymieszać z taką ilością mleka oraz mąki pszennej aby powstało dość gęste ciasto. Plastry schabu oprószyć mąką ziemniaczaną a następnie maczać w cieście i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. 
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, a następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki i całość razem smażyć, aż do odparowania wody.
Usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, a między kotletami powkładać podsmażone pieczarki z cebulką.
Zalewę z ogórków wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz ketchupem i zalać mięso w naczyniu. Piec w 180 st przez 1h.
Gotowy pieczony schab z pieczarkami podawać z ziemniakami i buraczkami ćwikłowymi.

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam miesko uwielbiam pieczareczki i uwielbiam schaba z pieczareczkami :) Chętnie zrobie bo nigdy jeszcze nie robiłam tylko zwykle na jakichś imprezach kosztowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pieczarki i często dodaję do różnych dań z mięsem. Tak więc Twoja propozycja jest jak najbardziej dla mnie. Pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze danie mięsne :)Super!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jako rasowy mięsożerca przyznaję - to jest to :)Świetny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszystko co z pieczarkami. Pozdrawiam Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tak jak ja Elu, również pozdrawiam Cię cieplutko :-)

      Usuń
  6. Fajny przepis, robiłam i danie bardzo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy pomysł na niedzielny obiad

    OdpowiedzUsuń