Za oknem znów pochmurno i deszczowo, a więc jest okazja przygotować coś pysznego.
Ja dziś częstuję kapuśniaczkami z ciasta drożdżowego z ciepłym czerwonym barszczykiem.
Ja dziś częstuję kapuśniaczkami z ciasta drożdżowego z ciepłym czerwonym barszczykiem.
- 1/2 kg mąki
- 1 jajko
- 5 dag drożdży
- 1 szkl mleka
- 1/4 szkl oleju
- 1/4 szkl cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 kg kapusty kiszonej Ogródek Dziadunia
- 1 laska kiełbasy zwyczajnej
- 3 cebule
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- jajko
- czarnuszka
Ciasto:
Drożdże rozmieszać z połową ciepłego mleka oraz łyżką cukru i łyżką mąki. Tak przygotowany zaczyn pozostawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać resztę mąki, cukier, sól, dodać pozostałe ciepłe mleko wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej i całość dobrze wyrobić, a następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić, pozostawić do wystudzenia, a następnie wycisnąć z wody. Cebulę i kiełbasę drobno pokroić. Kiełbasę podsmażyć na patelni, następnie dodać cebulę i całość smażyć, a następnie dodać do kapusty. Całość wymieszać doprawiając do smaku pieprzem i solą.
Gotowe ciasto rozwałkować, pokroić na kawałki, na każdy nakładać porcję przygotowanej kapusty i zwijać okrągłe kapuśniaczki, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kapuśniaczki smarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w temp. 180 st do złotego koloru.
Och, jak ja lubię takie kapuśniaczki i do tego jeszcze barszczyk. Poezja !!! :)
OdpowiedzUsuńKapuśniaczki i barszczyk są niezastąpione :-)
Usuńwyglądają pysznie :) ciekawe jak smakują
OdpowiedzUsuńSmakują tak samo pysznie jak wyglądają :-)
Usuńwyglądają pysznie :) ciekawe jak smakują
OdpowiedzUsuńDo barszczyku idealne, pysznie kochana :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko :-)
UsuńKształt mają idealny :)
OdpowiedzUsuńGosiu, wspaniały przepis na pyszne kapuśniaczki. Jadłam takie ale sama nie robiłam. Koniecznie muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam Krysiu, takie kapuśniaczki robiła moja babcia, mama, a teraz ja je robię :-)
UsuńPyszne kapuśniaczki, a do tego barszczyk, uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają 😊
OdpowiedzUsuńwygladaja oblednie Nie jadlam nigdy Musze srobic koniecznie
OdpowiedzUsuńOj tak Ula, koniecznie musisz spróbować je zrobić :-)
UsuńBardzo ciekawy przepis , nigdy nie jadłam i chętnie wypróbuje
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
UsuńSuper przepis polecam sa pyszne próbowałam w sobote wyszły rewelacyjnie wszystkim smakowały
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :-)
UsuńPięknie to wygląda, trzeba będzie przetestować :)
OdpowiedzUsuńhttp://owcewgorach.pl/ moją pasją!
Pozdrawiam i zapraszam
Na pewno przetestuję w weekend.
OdpowiedzUsuńU mnie często pojawiały się po Wigilii własnie kapuśniaczki wraz z barszczykiem. Taka tradycja :)
OdpowiedzUsuń