poniedziałek, 22 lutego 2016

Słupki ziemniaczane na ostro

Lubicie pieczone ziemniaczki? Ja dziś podzielę się z Wami przepisem na słupki ziemniaczane na ostro, które wspaniale smakują same z dodatkiem tylko sosu czosnkowego lub ketchupu, ja podałam z ketchupem Develey Ale mogą być również dodatkiem do różnego rodzaju mięs.

Słupki ziemniaczane na ostro
       
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta soli

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ósemki. Włożyć do miski, skropić olejem i obracać, aż olej pokryje całą powierzchnię każdego z nich. Mąkę wymieszać z wszystkimi przyprawami w foliowej torebce i panierować ziemniaczki porcjami, aż będą równomiernie pokryte. Słupki ziemniaczane poukładać pojedynczo na blaszce do pieczenia i piec w temp. 220 st przez ok. 40 min, aż będą złotobrązowe i chrupiące, co jakiś czas obracając ziemniaczki. 

15 komentarzy:

  1. Apetyczny przepis na smakowite danie, dziękuje Małgosiu :) Moc Serdeczności na cały dzisiejszy dzień i tydzień - Miłego dnia...

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na ziemniaczki inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ziemniaczki. Robię podobnie z ziołami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne są takie ziołowe fryteczki, aż mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja taka głoda a tu takie pyszności :) Wyglądają super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to nic tylko szybko zastawiaj ziemniaczki do piekarnika ;-)

      Usuń
  6. Pyszne. Bardzo lubię pieczone ziemniaczki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetnie smakują same, ale też są idealnym dodatkiem do obiadu :-)

      Usuń
  7. interesujący przepis nigdy nie jadłam ziemnieków w takiej postaci

    OdpowiedzUsuń
  8. Super dodatek do obiadu :-)

    OdpowiedzUsuń