Lubicie pieczone ziemniaczki? Ja dziś podzielę się z Wami przepisem na słupki ziemniaczane na ostro, które wspaniale smakują same z dodatkiem tylko sosu czosnkowego lub ketchupu, ja podałam z ketchupem Develey Ale mogą być również dodatkiem do różnego rodzaju mięs.
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta soli
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ósemki. Włożyć do miski, skropić olejem i obracać, aż olej pokryje całą powierzchnię każdego z nich. Mąkę wymieszać z wszystkimi przyprawami w foliowej torebce i panierować ziemniaczki porcjami, aż będą równomiernie pokryte. Słupki ziemniaczane poukładać pojedynczo na blaszce do pieczenia i piec w temp. 220 st przez ok. 40 min, aż będą złotobrązowe i chrupiące, co jakiś czas obracając ziemniaczki.
Apetyczny przepis na smakowite danie, dziękuje Małgosiu :) Moc Serdeczności na cały dzisiejszy dzień i tydzień - Miłego dnia...
OdpowiedzUsuńDziękuję Halinko i pozdrawiam Cię cieplutko :-)
UsuńŚwietny pomysł na ziemniaczki inaczej :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ziemniaczki. Robię podobnie z ziołami :)
OdpowiedzUsuńProste i smaczne
OdpowiedzUsuńBardzo dobre:)uwielbiam
OdpowiedzUsuńPyszne są takie ziołowe fryteczki, aż mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńJa taka głoda a tu takie pyszności :) Wyglądają super
OdpowiedzUsuńto nic tylko szybko zastawiaj ziemniaczki do piekarnika ;-)
UsuńPyszne. Bardzo lubię pieczone ziemniaczki :-)
OdpowiedzUsuńświetnie smakują same, ale też są idealnym dodatkiem do obiadu :-)
Usuńinteresujący przepis nigdy nie jadłam ziemnieków w takiej postaci
OdpowiedzUsuńkoniecznie musisz wypróbować ;-)
UsuńSuper dodatek do obiadu :-)
OdpowiedzUsuń