W zestawie są 3 foremki o różnych średnicach, więc można przygotować różnej wielkości torciki. Ja użyłam największej foremki z zestawu i z całej blaszki ciasta wyszły mi 3 takie torciki.
Ciasto czekoladowe:
- 3 jajka
- 1/4 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Masa kawowa:
- 1 szkl mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1/4 szkl cukru
- 2-3 łyżki cappuccino czekoladowe
- 12 dag masła
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe
- 1 łyżeczka kawy cappuccino czekoladowe.
Ciasto czekoladowe:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodać cukier, żółtka, a na koniec na dodawać na przemian olej oraz wymieszane razem oba rodzaje mąki, proszek i kakao. Całość delikatnie wymieszać i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w temp. 180 st do tzw."suchego patyczka" Po upieczeniu ciasto pozostawić do wystudzenia, a następnie za pomocą foremek wykrawać kółka, takiej średnicy jak chcemy.
Masa kawowa:
Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i wlać do gotującego mleka i całość zagotować, cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Przygotowany budyń pozostawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puch, a następnie ciągle ucierając dodawać wystudzony budyń, a na końcu kawę cappuccino w proszku.
1 łyżeczkę kawy rozpuścić w 1/2 szkl wody i naponczować kółka z ciasta, a następnie smarować kremem i układać po trzy jak tort. Torciki z wierzchu również posmarować masą i obsypać wiórkami kokosowymi, a następnie schłodzić w lodówce.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodać cukier, żółtka, a na koniec na dodawać na przemian olej oraz wymieszane razem oba rodzaje mąki, proszek i kakao. Całość delikatnie wymieszać i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w temp. 180 st do tzw."suchego patyczka" Po upieczeniu ciasto pozostawić do wystudzenia, a następnie za pomocą foremek wykrawać kółka, takiej średnicy jak chcemy.
Masa kawowa:
Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i wlać do gotującego mleka i całość zagotować, cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Przygotowany budyń pozostawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puch, a następnie ciągle ucierając dodawać wystudzony budyń, a na końcu kawę cappuccino w proszku.
1 łyżeczkę kawy rozpuścić w 1/2 szkl wody i naponczować kółka z ciasta, a następnie smarować kremem i układać po trzy jak tort. Torciki z wierzchu również posmarować masą i obsypać wiórkami kokosowymi, a następnie schłodzić w lodówce.
Bardzo fajny pomysł na takie porcjowane ciasteczka. Ładnie wygląda i można zrobić kilka smaków, kilka rodzajów takiego deseru :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak Krysiu, pomysłów tutaj można mieć całe mnóstwo :-)
UsuńAle fajne słodkości. Wyglądają super :-)
OdpowiedzUsuńI wspaniale smakują :-)
UsuńOjej jakie pyszności, ja poproszę taki torcik :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam Marto :-)
UsuńFajny taki torcik musi być smaczny.
OdpowiedzUsuńTaki właśnie jest :-)
UsuńWyglądają bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuń