wtorek, 8 grudnia 2015

Wątróbka wieprzowa w sosie

Prosty, szybki i smaczny domowy obiad, a w roli głównej wątróbka wieprzowa w sosie, która w połączeniu z ziemniaczkami i buraczkami Orzech smakuje wyśmienicie :-)

Wątróbka wieprzowa w sosie

  • 1 wątroba wieprzowa
  • 2 cebule
  • 1,5 szkl mleka
  • 2 szkl wody
  • 3 łyżki mąki
  • pieprz
  • sól

Wątrobę umyć, pokroić na małe kawałki i ponownie umyć każdy kawałek osobno. Kawałki wątróbki zalać mlekiem i odstawić do lodówki na 1h. Po tym czasie wątróbkę wyjąć z mleka i każdy kawałek obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Wodę zagotować i do gotującej wkładać podsmażone kawałki wątróbki. Na pozostałym tłuszczu ze smażenia wątróbki podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, którą dodać do wątróbki i całość dusić na małym ogniu do miękkości. Gdy sos zgęstnieje doprawić solą oraz pieprzem.

3 komentarze:

  1. Lubię taką wątróbkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie proste domowe obiady.

    OdpowiedzUsuń