czwartek, 16 lipca 2015

Pierogi z jagodami

Lato, wakacje, jagody w lesie, a więc czas również na pierogi z jagodami :-) Można zjadać je same, z roztopionym masełkiem, śmietaną i cukrem pudrem, jak kto lubi.

Pierogi z jagodami


Ciasto:
  • 30 dag mąki typ 500 Kłos-Pol
  • 1 szkl mleka
  • sól

Dodatkowo:
  • 50 dag jagód
  • cukier

Jagody wymieszać z cukrem w ilości wg uznania. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać szczyptę soli, mleko podgrzać aby było dość ciepłe i wlewać do mąki zarabiając ciasto. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto rozwałkować, wycinać średnie kwadraty, na każdy nakładać porcję jagód i lepić pierożki.
Gotowe pierożki wrzucać do gotującej się osolonej wody i gotować kilka minut, aż wypłyną na wierzch.
Pierożki podawać od razu po ugotowaniu z ulubionymi dodatkami.



8 komentarzy:

  1. Pierogi z jagodami zawsze muszą się znaleźć na stole w sezonie. Pysznie. Narobiłaś mi apetytu na nie. Muszę koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak sezon jagodowy musi być z pierogami jagodowymi :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam pierogi. Małgosiu a zostało coś jeszcze bo bym wpadła na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadnij Marzenko zrobię kolejny, gdyż te zniknęły w mgnieniu oka ;-)

      Usuń
  3. Ja również wpadnę na te pyszne pierożki :-)

    OdpowiedzUsuń