Dziś zapraszam na kolejną apetyczną i pachnącą zapiekankę, tym razem jest to zapiekanka z kalafiora - polecam :-)
- 50 dag ziemniaków
- 1 kalafior
- 5 dag masła
- 3 łyżki mąki
- 1 szkl mleka
- 1 szkl śmietany
- 10 dag sera żółtego
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
- ketchup Kielecki
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, ale tak aby ich nie rozgotować. Kalafior podzielić na różyczki i również ugotować w osolonej wodzie. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć, następnie dolać mleko oraz śmietanę, całość energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gdy sos zgęstnieje doprawić go do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry, które ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Na wierzch rozłożyć ugotowany kalafior i całość zalać przygotowanym sosem. Wierzch zapiekanki posypać serem. Piec w temp. 180 st przez 20 min, aż wierzch ładnie się zarumieni.
Podawać na ciepło z ketchupem.
Uwielbiam i robię bardzo podobną :-)
OdpowiedzUsuńSzybka i smaczna :-)
UsuńUwielbiam zapiekanki, a takiej jeszcze nie jadłam, więc na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńPolecam Marto :-)
UsuńA mogę wykorzystać inny ketchup?
OdpowiedzUsuń