wtorek, 14 lipca 2015

Zapiekanka kalafiorowa

Dziś zapraszam na kolejną apetyczną i pachnącą zapiekankę, tym razem jest to zapiekanka z kalafiora - polecam :-)

Zapiekanka kalafiorowa

  • 50 dag ziemniaków
  • 1 kalafior
  • 5 dag masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl śmietany
  • 10 dag sera żółtego
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • ketchup Kielecki

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, ale tak aby ich nie rozgotować. Kalafior podzielić na różyczki i również ugotować w osolonej wodzie. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć, następnie dolać mleko oraz śmietanę, całość energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gdy sos zgęstnieje doprawić go do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry, które ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Na wierzch rozłożyć ugotowany kalafior i całość zalać przygotowanym sosem. Wierzch zapiekanki posypać serem. Piec w temp. 180 st przez 20 min, aż wierzch ładnie się zarumieni. 
Podawać na ciepło z ketchupem.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam i robię bardzo podobną :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zapiekanki, a takiej jeszcze nie jadłam, więc na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mogę wykorzystać inny ketchup?

    OdpowiedzUsuń