Smaczna, sycąca apetycznie zarumieniona, pachnąca zapiekanym serem taka właśnie jest zapiekanka ziemniaczana, która z dodatkiem sosu czosnkowego i ketchupu smakuje wprost wyśmienicie, wypróbujcie sami :-)
- 1,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg kiełbasy
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 20 dag sera żółtego
- 2 jajka
- 1 duża śmietana 18%
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki oregano
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
Ziemniaki ugotować w mundurkach tak jak na sałatkę, uważając aby ich nie rozgotować. Wystudzić, zdjąć mundurki i pokroić w plastry. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Kiełbasę podsmażyć na patelni, dodać cebulę oraz czosnek i całość podsmażyć. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka roztrzepać wraz ze śmietaną, dodać połowę startego sera, zioła prowansalskie oraz doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać.
Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem, wyłożyć 1/3 plastrów ziemniaków, oprószyć solą oraz oregano, wyłożyć 1/2 kiełbasy wraz z cebulą. Następnie wyłożyć kolejną warstwę ziemniaków, oprószyć solą i oregano, a na to wyłożyć resztę kiełbasy z cebulą. Następnie przykryć ostatnią warstwą ziemniaków, oprószyć solą i oregano. Całość zalać przygotowanym sosem i posypać resztą startego sera. Zapiekankę piec w temp. 180 st przez 30 min, aż z wierzchu ładnie się zarumieni.
Bardzo lubię wszystkie zapiekanki :-)
OdpowiedzUsuńTo tak jak i ja :-)
UsuńPrzepysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :-)
UsuńWygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak samo smakuje :-)
UsuńUwielbiam takie domowe zapiekanki. Świetny przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka.
Dziękuję i również pozdrawiam Cię cieplutko :-)
Usuńmi smakowała wyjątkowo...ziemniaczki były takie soczyste
OdpowiedzUsuń----------------------------------------------------------------------------
http://bit.ly/2dUTSWD