poniedziałek, 13 lipca 2015

Zapiekanka ziemniaczana

Smaczna, sycąca apetycznie zarumieniona, pachnąca zapiekanym serem taka właśnie jest zapiekanka ziemniaczana, która z dodatkiem sosu czosnkowego i ketchupu smakuje wprost wyśmienicie, wypróbujcie sami :-)

Zapiekanka ziemniaczana

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg kiełbasy 
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 dag sera żółtego
  • 2 jajka
  • 1 duża śmietana 18%
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki oregano
  • pieprz 
  • sól

Dodatkowo:

Ziemniaki ugotować w mundurkach tak jak na sałatkę, uważając aby ich nie rozgotować. Wystudzić, zdjąć mundurki i pokroić w plastry. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Kiełbasę podsmażyć na patelni, dodać cebulę oraz czosnek i całość podsmażyć. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka roztrzepać wraz ze śmietaną, dodać połowę startego sera, zioła prowansalskie oraz doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać. 
Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem, wyłożyć 1/3 plastrów ziemniaków, oprószyć solą oraz oregano, wyłożyć 1/2 kiełbasy wraz z cebulą. Następnie wyłożyć kolejną warstwę ziemniaków, oprószyć solą i oregano, a na to wyłożyć resztę kiełbasy z cebulą. Następnie przykryć ostatnią warstwą ziemniaków, oprószyć solą i oregano. Całość zalać przygotowanym sosem i posypać resztą startego sera. Zapiekankę piec w temp. 180 st przez 30 min, aż z wierzchu ładnie się zarumieni.

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię wszystkie zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie domowe zapiekanki. Świetny przepis.
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam Cię cieplutko :-)

      Usuń
  4. mi smakowała wyjątkowo...ziemniaczki były takie soczyste

    ----------------------------------------------------------------------------

    http://bit.ly/2dUTSWD

    OdpowiedzUsuń