Lato, wakacje, jagody w lesie, a więc czas również na pierogi z jagodami :-) Można zjadać je same, z roztopionym masełkiem, śmietaną i cukrem pudrem, jak kto lubi.
Ciasto:
- 30 dag mąki typ 500 Kłos-Pol
- 1 szkl mleka
- sól
Dodatkowo:
- 50 dag jagód
- cukier
Jagody wymieszać z cukrem w ilości wg uznania. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać szczyptę soli, mleko podgrzać aby było dość ciepłe i wlewać do mąki zarabiając ciasto. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto rozwałkować, wycinać średnie kwadraty, na każdy nakładać porcję jagód i lepić pierożki.
Gotowe pierożki wrzucać do gotującej się osolonej wody i gotować kilka minut, aż wypłyną na wierzch.
Pierożki podawać od razu po ugotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Pierogi z jagodami zawsze muszą się znaleźć na stole w sezonie. Pysznie. Narobiłaś mi apetytu na nie. Muszę koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuńOj tak sezon jagodowy musi być z pierogami jagodowymi :-)
UsuńUwielbiam pierogi. Małgosiu a zostało coś jeszcze bo bym wpadła na obiad :-)
OdpowiedzUsuńWpadnij Marzenko zrobię kolejny, gdyż te zniknęły w mgnieniu oka ;-)
UsuńJa również wpadnę na te pyszne pierożki :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam Marto :-)
Usuńwygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :-)
Usuń