sobota, 4 lipca 2015

Pieczone mięso na kanapki

Zapraszam Was na śniadanie gdzie dziś podaję mięsne kanapki :-) Kromki ciemnego chleba posmarowałam masłem, następnie sosem 1000 wysp Develey i położyłam plasterki pieczonego mięsa.

Mięso na kanapki

  • 1 filet
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 udka
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól

Przygotować podłużną keksową blaszką smarując ją olejem. Filet pokroić w plastry, delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem i rozłożyć na dno blaszki. Cebulę wraz z czosnkiem drobno posiekać i dodać do mięsa mielonego. Dodać również żółtka oraz doprawić do smaku papryką słodką, pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi. Masę dokładnie wyrobić i dodać pianę ubitą z białek, a następnie ponownie wyrobić. Przygotowane mięso mielone wyłożyć do blaszki na filety. Z udek wyjąć kości, oprószyć pieprzem oraz solą i rozłożyć je w blaszce na wierzchu mięsa mielonego. Całość piec w temp. 180 st przez ok. 1h.

2 komentarze:

  1. Wspaniałe te kanapeczki z tym mięskiem, wpraszam się na nie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na domową wędlinę. A jaki urozmaicony :)

    OdpowiedzUsuń