Zapraszam Was na śniadanie gdzie dziś podaję mięsne kanapki :-) Kromki ciemnego chleba posmarowałam masłem, następnie sosem 1000 wysp Develey i położyłam plasterki pieczonego mięsa.
- 1 filet
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 3 udka
- 3 jajka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- papryka słodka
- zioła prowansalskie
- pieprz
- sól
Przygotować podłużną keksową blaszką smarując ją olejem. Filet pokroić w plastry, delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem i rozłożyć na dno blaszki. Cebulę wraz z czosnkiem drobno posiekać i dodać do mięsa mielonego. Dodać również żółtka oraz doprawić do smaku papryką słodką, pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi. Masę dokładnie wyrobić i dodać pianę ubitą z białek, a następnie ponownie wyrobić. Przygotowane mięso mielone wyłożyć do blaszki na filety. Z udek wyjąć kości, oprószyć pieprzem oraz solą i rozłożyć je w blaszce na wierzchu mięsa mielonego. Całość piec w temp. 180 st przez ok. 1h.
Wspaniałe te kanapeczki z tym mięskiem, wpraszam się na nie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na domową wędlinę. A jaki urozmaicony :)
OdpowiedzUsuń