niedziela, 5 lipca 2015

Ciasto drożdżowe z makiem i wiśniami

Witajcie w tą piękną, wakacyjną i słoneczną niedzielę. Dziś zapraszam Was na ciasto drożdżowe z wiśniami z filiżanką białej herbaty w plenerze :-)         
         
Ciasto drożdżowe z makiem i wiśniami


Ciasto:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki wódki
  • drożdże suszone Kłos-Pol
Dodatkowo:
  • puszka masy makowej
  • drylowane wiśnie ze słoika
  • herbata biała Kłos-Pol

Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Margarynę rozpuścić i przestudzić, mleko lekko podgrzać. Do suchych składników dodać jajka, żółtka, wódkę oraz mleko i margarynę i wyrabiać ciasto.
Ciasto pozostawić pod przykryciem na 1h. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na wielkość blaszki. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jedną część ciasta, rozsmarować na niej połowę masy makowej, a na tym porozkładać wiśnie. Następnie wyłożyć drugą część ciasta, ponakłuwać ją widelcem i rozsmarować resztę masy makowej i ułożyć na niej wiśnie. Całość przykryć trzecią częścią ciasta i ponakłuwać widelcem. Ciasto piec w temp. 180 st przez ok. 40 min. Ciasto po upieczeniu wyjąć ciepłe z piekarnika i przyłożyć go czymś ciężkim aby warstwy nie oddzielały się od siebie.
Po wystudzeniu wierzch ciasta polać polewą czekoladową.

12 komentarzy: