czwartek, 9 lipca 2015

Ciasteczka zbożowe

Mam dla Was dziś zdrową przekąskę na małe co nie co czyli ciasteczka zbożowe, idealna do kawy lub herbatki :-)
   
Ciasteczka zbożowe

  • 20 dag mąki orkiszowej 
  • 8 dag mąki żytniej
  • 1 łyżka błonnika Kłos-Pol
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki miodu
  • płatki owsiane Kłos-Pol

Masło rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. Jajka utrzeć z miodem na puch. Następnie dodać mąki, błonnik, sodę oraz rozpuszczone masło i wyrobić ciasto, z którego formować małe ciasteczka i obtaczać je w płatkach owsianych. Piec w temp. 180 st do złotego koloru.

10 komentarzy:

  1. Świetne ciasteczka. Porywam kilka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście, że to samo zdrowie. A do tego takie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie piekłam Małgosiu ciasteczek a twoje pieguski negatywki wyglądają pulchnie i apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zwykle smacznie i jak zwykle kusisz. A w pasie rośnie i rośnie :(

    OdpowiedzUsuń