sobota, 11 lipca 2015

Komosa ryżowa ze szpinakiem i orzechami

Quinoa czyli komosa ryżowa lub ryż peruwiański jest bogatym źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych, jak również posiada właściwości antyoksydacyjne.  
Ja przygotowałam komosę ryżową ze szpinakiem oraz orzechami włoskimi, czyli mnóstwo właściwości, składników mineralnych i witamin w jednym miejscu :-)

Taką komosę ryżową można zakupić w sklepie NATURO, a po wpisaniu kodu rabatowego EKO-NATURO dostaniecie rabat 5% na całe zakupy.

Komosa ryżowa ze szpinakiem i orzechami

  • 10 dag komosy ryżowej czerwonej Fresano
  • 20 dag szpinaku mrożonego
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 5 ząbków czosnku
  • 12 dag sera białego
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • pieprz
  • sól

Komosę ryżową przygotować wg przepisu na opakowaniu. Szpinak rozmrozić i dusić na patelni, aż do odparowania wody. Następnie dodać ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, a także doprawić do smaku pieprzem oraz solą, całość podsmażać kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Komosę ryżową wymieszać ze szpinakiem oraz olejem lnianym i posypać orzechami.

5 komentarzy: