poniedziałek, 20 lipca 2015

Babka jogurtowo-cytrynowa

Poniedziałek - nowy tydzień, który ciężko rozpocząć po weekendzie, dlatego na dobry początek tygodnia zapraszam na filiżankę zielonej kawy Kłos-Pol oraz  babkę jogurtowo-cytrynową.   
Zielona kawa przyśpiesza proces przemiany materii, wzmacnia organizm, chroni przed działaniem wolnych rodników, dodaje energii, chroni wątrobę i wspomaga jej regenerację. Posiada również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz detoksykujące.

Babka jogurtowo-cytrynowa

  • 3 jajka
  • 25 dag margaryny
  • 18 dag cukru
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 40 dag mąki
  • 30 dag jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Margarynę utrzeć na puch wraz z cukrem, dodać jajka i utrzeć. Cały czas ucierając dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz jogurt. Na koniec dodać sok z cytryny oraz wiórki kokosowe i wymieszać. Ciasto przelać do formy na babkę i piec w temp. 180 st przez ok. 50 min.
Gotową wystudzoną babkę polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

4 komentarze: