niedziela, 31 maja 2015

Babeczki makowe

Kruche babeczki z mąki orkiszowej z domową masą makową, które długo zachowują świeżość - polecam :-)
                             
Babeczki makowe


Ciasto:
  • 2 szkl mąki orkiszowej typ 1850 Kłos-Pol
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
  • 18 dag maku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżki masła
  • 4 dag rodzynek
  • 2 dag orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Mak zalać wrzącą wodą i pogotować kilka minut, a następnie odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Wystudzony mak zmielić 3 razy w maszynce. Masło utrzeć i ciągle ucierając dodać miód  oraz jajko, a na koniec mak. Do masy makowej dodać cynamon, rodzynki oraz posiekane orzechy. 
Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i zagnieść ciasto, które następnie rozwałkować i foremką do babeczek wycinać ciasto, które następnie ucisnąć w foremce. Na ciasto nakładać porcję maku i z ciasta na wierzch zrobić kratkę. Babeczki piec w temp. 180 st do złotego koloru. 

6 komentarzy:

  1. Świetne, porywam jedną do niedzielnej kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wypieki z mąki orkiszowej. Ale jadłam do tej pory tylko pieczywo. Ciastek nie. Ale chętnie bym spróbowała Twoich ciasteczek. Pewnie by mi zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu polecam wypróbuj również ciasteczka z mąki orkiszowej są wyśmienite :-)

      Usuń