sobota, 30 maja 2015

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami najlepiej oczywiście smakuje w wigilię w święta, ale taką miałam ochotę na nią, że musiałam ją koniecznie przygotować :-)

Kapusta z grzybami
                               
  • 1 średniej kapusty
  • 2 garści grzybów suszonych
  • 5 cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki warzyw suszonych Piątnica
  • pieprz ziołowy
  • sól

Kapustę poszatkować, zalać wodą, dodać łyżeczkę soli i gotować do miękkości. Grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na 1 h, po tym czasie odcedzić (pozostawiając wodę z grzybów) i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać i wszystko razem zeszklić na oleju. Gdy kapusta będzie miękka, odcedzić ją a następnie ponownie postawić na ogniu, dodać grzyby, wodę z grzybów, podsmażoną cebulkę oraz suszone warzywa. Doprawić do smaku pieprzem ziołowym oraz solą i całość dusić na małym ogniu ok. 30 min.

3 komentarze: