Kapusta z grzybami najlepiej oczywiście smakuje w wigilię w święta, ale taką miałam ochotę na nią, że musiałam ją koniecznie przygotować :-)
- 1 średniej kapusty
- 2 garści grzybów suszonych
- 5 cebul
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki warzyw suszonych Piątnica
- pieprz ziołowy
- sól
Kapustę poszatkować, zalać wodą, dodać łyżeczkę soli i gotować do miękkości. Grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na 1 h, po tym czasie odcedzić (pozostawiając wodę z grzybów) i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać i wszystko razem zeszklić na oleju. Gdy kapusta będzie miękka, odcedzić ją a następnie ponownie postawić na ogniu, dodać grzyby, wodę z grzybów, podsmażoną cebulkę oraz suszone warzywa. Doprawić do smaku pieprzem ziołowym oraz solą i całość dusić na małym ogniu ok. 30 min.
Smaczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką kapuchę :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taką kapustkę :-)
OdpowiedzUsuń