Kruche babeczki z mąki orkiszowej z domową masą makową, które długo zachowują świeżość - polecam :-)
Ciasto:
- 2 szkl mąki orkiszowej typ 1850 Kłos-Pol
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 20 dag masła
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 18 dag maku
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1/3 łyżki masła
- 4 dag rodzynek
- 2 dag orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Mak zalać wrzącą wodą i pogotować kilka minut, a następnie odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Wystudzony mak zmielić 3 razy w maszynce. Masło utrzeć i ciągle ucierając dodać miód oraz jajko, a na koniec mak. Do masy makowej dodać cynamon, rodzynki oraz posiekane orzechy.
Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i zagnieść ciasto, które następnie rozwałkować i foremką do babeczek wycinać ciasto, które następnie ucisnąć w foremce. Na ciasto nakładać porcję maku i z ciasta na wierzch zrobić kratkę. Babeczki piec w temp. 180 st do złotego koloru.
Świetne, porywam jedną do niedzielnej kawki :-)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się proszę :-)
UsuńWspaniałe te babeczki :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko :-)
UsuńLubię wypieki z mąki orkiszowej. Ale jadłam do tej pory tylko pieczywo. Ciastek nie. Ale chętnie bym spróbowała Twoich ciasteczek. Pewnie by mi zasmakowały :)
OdpowiedzUsuńKrysiu polecam wypróbuj również ciasteczka z mąki orkiszowej są wyśmienite :-)
Usuń