Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasztety i dziś chciałam się podzielić z Wami przepisem na pyszny i zdrowy pasztet z dyni i soczewicy, który wspaniale smakuje sam lub z pieczywem.
- 60 dag miąższu z dyni
- 20 dag soczewicy czerwonej
- 3 cebule
- 2 jajka
- 6 łyżek kaszy manny
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżka ostropesty mielonegoki czosnku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 szkl bulionu warzywnego
Przepłukaną soczewicę ugotować do miękkości w 1,5 szkl wody i pozostawić do wystudzenia. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, a następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię, przeciśnięty przez praskę czosnek i całość chwilkę podsmażać. Następnie zalać bulionem i gotować aż dynia zmięknie a woda wyparuje. Zimną dynię i soczewicę zmielić w maszynce, dodać jajka, mąkę, kaszę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną podłużnej foremki. Wierzch delikatnie posypać kaszą manną i pestkami dyni. Piec w temp. 200 st przez ok. 45 min.
musze kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie :-)
UsuńMniam,z chęcią wypróbuję
OdpowiedzUsuńFajny pasztet, ciekawa jestem jego smaku, także z pewnością wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńJest zdecydowanie inny niż pasztety mięsne, ale bardzo smaczny a do tego zdrowy :-)
Usuńpasztet wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda, pewnie tak samo smakuje
OdpowiedzUsuńsmakuje jeszcze lepiej niż wygląda :-)
Usuńdo mnie nie przemawia takie połączenie ale czemu nie może być smaczny
OdpowiedzUsuńMałgosiu warto wypróbować i przekonać się samemu czy podeszło by Ci takie połączenie :-)
UsuńBardzo ciekawy przepis :) I bardzo zdrowo :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo ciekawie! Coś czuję, że to moje smaki :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Muszę to sprawdzić!!! :)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować!
OdpowiedzUsuń