Witajcie kochani w to sobotnie przedpołudnie. Pogoda nas nie rozpieszcza, jest zimno i mokro, a więc spokojnie można zaszyć się w kuchni i upichcić coś pysznego. Ja Wam dziś proponuję pyszną, aromatyczną domową szynkę czosnkową :-)
- ok. 1 kg szynki wieprzowej
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżeczki soli do peklowania
Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, dodać czosnek niedźwiedzi oraz sól do peklowania i całość rozmieszać, a następnie natrzeć szynkę i włożyć do szynkowara, który wstawić do lodówki na 24h. Po tym czasie garnek z wodą wyłożyć ściereczką, włożyć szynkowar i parzyć 1,5h, tak aby temperatura wody nie przekraczała 80 st. Następnie wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, a dopiero później wyjąć gotową szynkę z szynkowara.
Mniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuńWspaniała szyneczka. Wygląda apetycznie. Nie ma to jak domowa wędlina. Miłego i ciepłego weekendu Małgosiu Ci życzę :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak Krysiu domowa szyneczka najlepsza :-)
UsuńChętnie zjadłabym kanapeczkę z taką wędlinką :-)
OdpowiedzUsuńJak pysznie :)
OdpowiedzUsuń