Niedzielna kawusia musi być, a do niej oczywiście ciacho :-) Dziś częstuję pysznym ciastem sezamowym z chałwą, zapraszam :-)
Ciasto kruche:
- 1/2 kg mąki
- 5 żółtek
- 1 margaryna
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szkl cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Kokos:
- 5 białek
- 1 szkl cukru
- 15 dag kokosu
Sezam:
- 1 szkl sezamu
- 10 dag margaryny
- 5 łyżek miodu
- 1/2 szkl cukru pudru
Masa:
- 1/2 kostki masła
- 4 chałwy waniliowe (40 dag)
Wszystkie składniki na ciasto kruche wyłożyć na stolnicę posiekać nożem i zagnieść ciasto, które następnie podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć do blaszki do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem, a na koniec dodać kokos i delikatnie wymieszać. Całość wyłożyć na jedno ciasto kruche.
Margarynę rozpuścić wraz z miodem i cukrem pudrem, dodać sezam i całość gotować 5 min. Następnie zdjąć z ognia, lekko przestudzić i wyłożyć na drugie ciasto kruche. Oba ciasta upiec.
Masło utrzeć wraz z chałwą na puch. Gotową masą przełożyć placki, tak aby placek sezamowy był na spodzie, a kokosowy na górze.
Cudowne ciasto, ależ bym zjadła takie do kawki :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam Marto :-)
UsuńBrzmi pysznie
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho, porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńczęstuj się proszę Marzenko :-)
UsuńPychota
OdpowiedzUsuńWyśmienita niedzielna propozycja słodkiego deseru :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam chałwę a ciasto wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńa jak smakuje........ :-)
UsuńTakie ciasto to coś dla mnie. Uwielbiam i chałwę i kokos. Chętnie zjadłabym kawałek takiego pysznego ciasta :)
OdpowiedzUsuńTo również moje ulubione połączenie :-)
UsuńPysznie wygląda
OdpowiedzUsuńa jeszcze lepiej smakuje :-)
UsuńGdyby ktoś mi takie upichcił, chrupałbym. :3
OdpowiedzUsuńzapraszam Hubercie :-)
Usuńw jakiej temperaturze pieczesz ciasto i jak długo?
OdpowiedzUsuńw 180 st do złotego koloru
Usuń