sobota, 29 kwietnia 2017

Ślimaczki makowe

Długi weekend czas zacząć, a żeby był udany to oczywiście musi być coś słodkiego do kawusi :-) Polecam pyszne i szybkie do przygotowania ślimaczki makowe. Wystarczy dosłownie kilka chwili i pyszne słodkości do kawki gotowe, polecam i życzę miłego weekendu :-)

Ślimaczki makowe


  • 2 op. ciasta francuskiego
  • 1 puszka masy makowej

Gotowe ciasto francuskie rozłożyć i posmarować gotową masą makową. Zwijać w rulonik jak roladę z jednej i drugiej strony do połowy, tak aby oba ruloniki złączyły się po środku. Tak zwinięte ciasto kroić na niezbyt duże kawałki i układać masą makową do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępować z drugim ciastem francuskim. Piec w 180 st do złotego koloru.

16 komentarzy:

  1. Ślicznie wyglądają. Pewnie smaczne, bo to moje ulubione nadzienie do bułeczek i rogalików :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu te ślimaczki są tak smaczne że znikają momentalnie :-)

      Usuń
  2. Pyszna propozycja na majówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda ale mak nie dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale świetne i w dodatku jakie proste do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak, wystarczy tylko dwa składniki i kilka minut na zrobienie :-)

      Usuń
  5. wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  6. taaak! mak jest moim nałogiem, więc będę jadła tygodniami. Zwłaszcza, że nie trzeba się napracować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie ślimaczki są proste i szybkie w wykonaniu, a smak nie do opisania :-)

      Usuń