Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na przepyszną surówkę z białej kapusty. Sekretem tej surówki jest przyprawa czeska, która nadaje jej tego wspaniałego smaku.
U nas taką przyprawę można nabyć na niektórych bazarkach. Jeśli będziecie w Czechach lub jeśli znajdziecie u siebie taką przyprawę to koniecznie zróbcie tą surówkę, a na pewno będziecie zachwyceni :-)
U nas taką przyprawę można nabyć na niektórych bazarkach. Jeśli będziecie w Czechach lub jeśli znajdziecie u siebie taką przyprawę to koniecznie zróbcie tą surówkę, a na pewno będziecie zachwyceni :-)
- 5 kg kapusty
- 1 kg marchewki
- 1/2 kg cebuli
- 2 szkl oleju
- 1 szkl octu
- 1,5 szkl cukru
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 op. czeskiej przyprawy "Nakladać"
Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, a marchewkę zetrzeć na tarce. Dodać wszystkie przyprawy i całość dokładnie wymieszać, a następnie pozostawić pod przykryciem na 12 h. Po tym czasie surówka jest już gotowa i przełożyć ją do szczelnych pojemników lub słoików i przechowywać w lodówce. taka surówka może stać w lodówce do 2 miesięcy.
Brzmi smakowicie
OdpowiedzUsuńa jeszcze lepiej smakuje :-)
Usuńuwielbiam takie surówki
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie
OdpowiedzUsuńSurówki, sałatki... to wszystko dla zdrowia. Najważniejsze, żeby znaleźć swój smak:) Nie spotkałam takiej przyprawy. Rozejrzę się za nią. Miłej, słonecznej "majówki" Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńPrzyprawa może i rzadko spotykana ale warto się za nią porozglądać bo surówka jest wyśmienita :-)
UsuńUwielbiam kapustkę i jestem ciekawa tej przyprawy, może uda mi się ją jakoś zdobyć :)
OdpowiedzUsuńw sklepach jej nie widziałam tylko na bazarkach, także tam warto się rozejrzeć
Usuńhmmm a ja zawsze myślałam, że dla Czechów surówka to ten kawałek pomidora i marchewki, który kładą dla ozdoby na talerzu ;)
OdpowiedzUsuńOprócz marchewki i pomidora zdarza się im też zjeść coś innego ;-)
Usuń