Dziś mam dla Was kolejną propozycję na domowe przetwory z buraczków. Tym razem zachęcam do przygotowania buraczków ćwikłowych do słoiczków na zimę, które świetnie sprawdzą się do szybkiego obiadu.
- 5 kg buraków
- 2 cebule
- 5 łyżek chrzanu tartego
- 4 ząbki czosnku
- 4 goździki
- 4 ziarna pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- 1,5 szkl cukru
- 3/4 szkl octu 10%
- 2 szkl wody
Buraczki umyć, zalać wodą i gotować 1h, a następnie odcedzić, zalać zimną wodą i pozostawić na kolejną 1h. Po tym czasie buraczki obrać i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach na ćwikłą. Cebulę obrać i drobniutko posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier, sól oraz wszystkie przyprawy i zagotować. Do gotującej zalewy dodać chrzan, cebulę, czosnek oraz buraczki i całość gotować 15 min. Gorące buraczki nakładać do słoiczków, zakręcać i ustawiać do góry dnem, a następnie przykryć grubym kocem, aż do całkowitego wystudzenia.
Uwielbiam buraczki ćwikłowe do obiadu, ale nigdy nie robiłam ich do słoików, dzięki za przepis na pewno skorzystam :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się Marto że skorzystasz z mojego przepisu :-)
UsuńTakie buraczki to rozkosz dla podniebienia swojskie i pyszne
OdpowiedzUsuńDzieci bardzo lubią buraczki i to w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńUwielbiam :-) a takie domowe są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńzgadza się Marzenko :-)
UsuńUwielbiam :-) a takie domowe są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńO takiej wersji jeszcze nie próbowałam :) przepis przyda się na przyszły rok :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie wypróbuj, są pyszne :-)
UsuńJak u mamy! Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńCo niedzielę takie jadam do obiadu. Zawsze czerwoniutkie i pyszne, pasują do prawie każdego obiadu :)
OdpowiedzUsuńzgadza się :-)
Usuńpyszne i zdrowe buraczki ,uwielbiam !!!!
OdpowiedzUsuńBuraczki nie dość, że zdrowe to i smaczne. Wspaniały pomysł, na kolejne zapasy na zimę. W zimie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńoj tak takie buraczki w zimie sprawdzają się wspaniale :-)
Usuńuwielbiam, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam
OdpowiedzUsuń