Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowym obowiązkowo powinien znaleźć się w naszej herbacie, bowiem zawiera dużo witaminy C i wiele innych witamin, które bardzo dobrze wzmacniają odporność naszych organizmów. Na przeziębienie i grypę najlepsza jest właśnie taka herbata z łyżeczką pigwy.
- 5 kg pigwy
- 1,5 kg cukru
Pigwę umyć, osuszyć, przekrawać na pół i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w kostkę, zasypać cukrem i postawić na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Gotować co jakiś czas mieszając, aż pigwa całkowicie się rozgotuje na jednolitą masę. Gorącą nakładać do słoiczków, układać do góry dnem i przykryć kocem, aż do wystudzenia.
Tyle słyszałam o pigwie, a jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńElu koniecznie musisz wypróbować :-)
UsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuńAkurat mam kilka ładnych pigw, muszę spróbować je przerobić :)
OdpowiedzUsuńNa przeziębienie będzie jak znalazł :-)
UsuńNiestety nie mam pigwy, a przydałaby mi się taka herbatka z pigwą na moje przeziębienie.
OdpowiedzUsuńNo to pigwę musisz zastąpić cytryną, a ja życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia.
UsuńChciałabym, chciała... Ale niestety nie mam. Może mi się uda jeszcze zrobić takie słoiczki z takim dobrym zapasem na zimę :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Małgosiu :)
Dziękuję Krysiu i może uda Ci się jeszcze zrobić taki pigwowy zapasik na zimę :-)
UsuńHerbatka z pigwą smaczna sprawa.
OdpowiedzUsuńsmaczna i zdrowa :-)
UsuńMałgosiu do herbatki wspaniały dodatek :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam !
OdpowiedzUsuńSlyszalam o niej, ale nigdy jeszcze nie mialam okazji sprobowac.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie to poczęstuję Cię taką herbatką z pigwą ;-)
UsuńA dlaczego nie jada się pigwy na surowo? Próbowałem. Nie jest zła :-P
OdpowiedzUsuńPigwa to samo zdrowie. Pozdrawiam Małgosiu
OdpowiedzUsuń