niedziela, 2 października 2016

Babka gryczana

Witajcie kochani po dłuższej przerwie. Jeśli ktoś z Was zagląda na mojego fanpaga wie iż byłam w podróży. Była to kolejna wspaniała i niezapomniana podróż, a wrażeniami z niej już wkrótce podzielę się z Wami :-) 
Tym czasem zapraszam na babkę gryczaną z podsmażonym boczkiem. Boczek można zastąpić rozpuszczonym masłem i babka będzie również smakowała wyśmienicie :-)

Babka gryczana

  • 3 szkl mąki gryczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 20 dag smalcu
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • woda
  • boczek

Smalec rozpuścić i gorącym zalać mąkę gryczaną, a następnie dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając wsypać mąkę pszenną i wlewać wodę, w takiej ilości aby ciasto miało średnią gęstość, tak jak na babkę drożdżową. Następnie dodać sól oraz rozrobione drożdże z odrobiną cukru. Całość dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie wymieszać je, a następnie wyłożyć do wysmarowanej tortownicy i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia. Następnie piec w temp. 180 st przez około 1 h. 
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Upieczoną babkę pokroić na kawałki i podawać polaną podsmażonym boczkiem.

20 komentarzy:

  1. Babkę ziemniaczaną to znam ,ale gryczanej nigdy nie jadłam.Chyba wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa ta babka, smacznie wygląda, chyba się skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam czegoś takiego. Nie wiem czy to moje smaki, ale spróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto choć raz spróbować Elu i sprawdzić czy to Twoje smaki :-)

      Usuń
  4. Ciekawie wygląda. :) Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja babcia robiła coś podobnego, chętnie spróbuje i przypomnę sobie smaki z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać Lenko czy to taka sama babka jak Twoja babcia robiła?

      Usuń
  6. Ciekawy przepis. Robiłam babę ziemniaczaną. A to zupełnie coś innego. Gosiu, chętnie skorzystam z tego przepisu, bo jestem ciekawa jak taka babka smakuje. Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu warto wypróbować, mnie bardzo smakuje taka babka. Pozdrawiam Cię cieplutko :-)

      Usuń
  7. Na boczku robiłam dotychczas głównie jajecznicę...

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł - muszę tylko do siebie dostosować ��

    OdpowiedzUsuń
  9. musze sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń