Witajcie kochani po dłuższej przerwie. Jeśli ktoś z Was zagląda na mojego fanpaga wie iż byłam w podróży. Była to kolejna wspaniała i niezapomniana podróż, a wrażeniami z niej już wkrótce podzielę się z Wami :-)
Tym czasem zapraszam na babkę gryczaną z podsmażonym boczkiem. Boczek można zastąpić rozpuszczonym masłem i babka będzie również smakowała wyśmienicie :-)
- 3 szkl mąki gryczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 20 dag smalcu
- 2 dag drożdży
- 1 łyżeczka soli
- woda
- boczek
Smalec rozpuścić i gorącym zalać mąkę gryczaną, a następnie dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając wsypać mąkę pszenną i wlewać wodę, w takiej ilości aby ciasto miało średnią gęstość, tak jak na babkę drożdżową. Następnie dodać sól oraz rozrobione drożdże z odrobiną cukru. Całość dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie wymieszać je, a następnie wyłożyć do wysmarowanej tortownicy i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia. Następnie piec w temp. 180 st przez około 1 h.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Upieczoną babkę pokroić na kawałki i podawać polaną podsmażonym boczkiem.
Babkę ziemniaczaną to znam ,ale gryczanej nigdy nie jadłam.Chyba wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować i taką wersję babki :-)
UsuńBrzmi smacznie
OdpowiedzUsuńI tak samo smakuje :-)
UsuńCiekawa ta babka, smacznie wygląda, chyba się skuszę :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Marto ;-)
UsuńNigdy nie jadłam czegoś takiego. Nie wiem czy to moje smaki, ale spróbuję
OdpowiedzUsuńWarto choć raz spróbować Elu i sprawdzić czy to Twoje smaki :-)
UsuńBardzo ciekawa!
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda. :) Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/
OdpowiedzUsuńMoja babcia robiła coś podobnego, chętnie spróbuje i przypomnę sobie smaki z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńDaj znać Lenko czy to taka sama babka jak Twoja babcia robiła?
UsuńCiekawy przepis. Robiłam babę ziemniaczaną. A to zupełnie coś innego. Gosiu, chętnie skorzystam z tego przepisu, bo jestem ciekawa jak taka babka smakuje. Serdecznie Cię pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKrysiu warto wypróbować, mnie bardzo smakuje taka babka. Pozdrawiam Cię cieplutko :-)
UsuńNa boczku robiłam dotychczas głównie jajecznicę...
OdpowiedzUsuńFajny pomysł - muszę tylko do siebie dostosować ��
OdpowiedzUsuńMałgosiu bardzo fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :-)
UsuńMałgosiu bardzo fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńmusze sprobowac :)
OdpowiedzUsuń