niedziela, 10 lipca 2016

Żeberka ostro-słodkie

Jeśli lubicie miękkie, aromatyczne żeberka to ten przepis jest właśnie dla Was. W przygotowaniu są tak proste, że każdy może je przygotować bo cały sekret tkwi w marynacie. Koniecznie spróbujcie :-)

Żeberka ostro-słodkie

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 3 łyżki musztardy słodkiej Develey
  • 2 łyżki musztardy bawarskiej Develey
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkie
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/4 szkl oleju

Olej wymieszać wraz z miodem, musztardami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i resztą przypraw. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć żeberka i pozostawić w lodówce na 24 h. Następnego dnia żeberka podsmażyć na patelni, a następnie przełożyć do garnka wraz z całą marynatą dodać wodę tak aby były przykryte i dusić na małym ogniu pod przykryciem aż będą miękkie.


22 komentarze:

  1. Takich żeberek jeszcze nie jadłam, muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po składnikach jakie dodałaś do swoich żeberek jestem pewna, że smakują wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu żeberka są wyśmienite i ja z chęcią jadłabym ich dość często :-)

      Usuń
  3. Super przepis na pewno wypróbuje na dniach ;) Nie mogę się już doczekać ;)

    Zapraszam do mnie po przepis na
    devolay z pieczarkami i serem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością będą Ci smakować, dzięki ża zaproszenie :-)

      Usuń
  4. Pysznie wygladają i na pewno też tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam szczerze, że od dłuższego czasu przymierzam się do zrobienia żeberek i chyba wykorzystam ten przepis, bo wydaje się prosty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się przepis jest prosty a żeberka wychodzą przepyszne :-)

      Usuń
  6. Chyba z ciekawości spróbuję bo dawno nie przyrządzałam żeberek,a na niedzielny obiad będą pasowały jak ulał. Jestem tylko ciekawa ile trzeba je dusić na tym małym ogniu by stały się miękkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas duszenia zależy od wielkości żeberek, także poprostu trzeba sprawdzać co jakiś czas czy już są miękkie :-)

      Usuń