Jeśli lubicie miękkie, aromatyczne żeberka to ten przepis jest właśnie dla Was. W przygotowaniu są tak proste, że każdy może je przygotować bo cały sekret tkwi w marynacie. Koniecznie spróbujcie :-)
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 3 łyżki miodu płynnego
- 3 łyżki musztardy słodkiej Develey
- 2 łyżki musztardy bawarskiej Develey
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkie
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/4 szkl oleju
Olej wymieszać wraz z miodem, musztardami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i resztą przypraw. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć żeberka i pozostawić w lodówce na 24 h. Następnego dnia żeberka podsmażyć na patelni, a następnie przełożyć do garnka wraz z całą marynatą dodać wodę tak aby były przykryte i dusić na małym ogniu pod przykryciem aż będą miękkie.
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńTakich żeberek jeszcze nie jadłam, muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńOj są i to bardzo :-)
UsuńPyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńPo składnikach jakie dodałaś do swoich żeberek jestem pewna, że smakują wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńKrysiu żeberka są wyśmienite i ja z chęcią jadłabym ich dość często :-)
UsuńWspaniałe, super przepis ;)
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńSuper przepis na pewno wypróbuje na dniach ;) Nie mogę się już doczekać ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie po przepis na
devolay z pieczarkami i serem
Z pewnością będą Ci smakować, dzięki ża zaproszenie :-)
UsuńPyszne danie
OdpowiedzUsuńPysznie wygladają i na pewno też tak smakują :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :-)
Usuńteż mam tą musztarde
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że od dłuższego czasu przymierzam się do zrobienia żeberek i chyba wykorzystam ten przepis, bo wydaje się prosty.
OdpowiedzUsuńZgadza się przepis jest prosty a żeberka wychodzą przepyszne :-)
Usuńcos dla mojego faceta!
OdpowiedzUsuńMistrzostwo! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńChyba z ciekawości spróbuję bo dawno nie przyrządzałam żeberek,a na niedzielny obiad będą pasowały jak ulał. Jestem tylko ciekawa ile trzeba je dusić na tym małym ogniu by stały się miękkie.
OdpowiedzUsuńCzas duszenia zależy od wielkości żeberek, także poprostu trzeba sprawdzać co jakiś czas czy już są miękkie :-)
Usuń