Uwielbiam ciasta z owocami, zwłaszcza takie na zimno, które są lekkie i orzeźwiające, a dodatkowo wspaniale sprawdzają się w takie letnie, gorące dni. Dlatego dziś polecam Wam ciasto truskawkowe na zimno.
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki zimnej wody
Masa jogurtowa:
- 2 duże jogurty greckie
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 200 ml wody
Masa truskawkowa:
- 80 dag truskawek
- 7 łyżek cukru
- 7 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
- 40 dag truskawek
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie ciągle ubijając dodać żółtka oraz wodę. Na koniec dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 st do tzw. suchego patyczka, najlepiej w blaszce ze zdejmowanymi brzegami. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia. Wystudzony biszkopt z powrotem przełożyć do blaszki i wyłożyć na niego truskawki pokrojone na połówki.
Masa jogurtowa:
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do wystudzenia. Jogurt zmiksować z cukrem, a następnie ciągle miksując dodawać powoli wystudzoną galaretkę. Masę pozostawić do lekkiego stężenia, a następnie wyłożyć na na truskawki na biszkopcie i całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Masa truskawkowa:
Truskawki zmiksować z cukrem. Do garnuszka odłożyć kilka łyżek musu, dodać do niego żelatynę i delikatnie podgrzewając, wymieszać, aby się rozpuściła, a następnie całość przelać do pozostałego musu i wymieszać. Tak przygotowany mus wyłożyć na masę jogurtową ciasta i całość wstawić do lodówki na całą noc do całkowitego stężenia i schłodzenia.
Truskawkowe słodkości wypiekałam wspólnie z:
Piekielna kuchnia Anety
Izioni pyszne smaki
Kuchenne zapiski Anety
Esmeralda ze smakiem
Smaki mojego domu
Różowa kuchnia
Moje wypieki i nie tylko
Izioni pyszne smaki
Kuchenne zapiski Anety
Esmeralda ze smakiem
Smaki mojego domu
Różowa kuchnia
Moje wypieki i nie tylko
Truskawka tu króluje! :) Dzięki za wspólne truskawkowe kucharzenie :)
OdpowiedzUsuńSkoro sezon na truskawki trwa to i w kuchni musi królować :-)
UsuńUwielbiam takie ciasta :-) Dzięki za wspólny truskawkowy weekend :-)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję za wspólne wypiekanie Dorotko :-)
UsuńBardzo fajne ciasto, dziękuję za wspólne wypiekanie i do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńDzięki i z pewnością jeszcze nie raz będziemy wspólnie wypiekać słodkości :-)
UsuńSmakowita propozycja :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDobrze wykorzystujesz Małgosiu truskawkowy czas ;) ciacho wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynko, a z sezonowych owoców trzeba korzystać ile się da :-)
UsuńBajeczne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńI pysznie również smakuje :-)
UsuńDeser Bez pieczenia na upalne dni to prawdziwa gratka. Dziękuję za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńI ja również dziękuję za wspólne truskawkowe słodkości :-)
UsuńDeser Bez pieczenia na upalne dni to prawdziwa gratka. Dziękuję za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i na pewno też tak smakuje,dziękuje za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńSmakuje wyśmienicie Joasiu i nie kończy się na jednym kawałku :-)
UsuńMałgosiu wspaniałe ciacho :-) dziękuje za wspólne słodkości :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko :-)
UsuńCudne ciacho. Dziękuję za wspólne truskawkowe szaleństwo w weekendowej kuchni. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Zrobię w niedzielę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://zdaniemagi.blogspot.com/
uhh pod te upały idealne ciasto
OdpowiedzUsuńzgadza się takie zimne ciasto z lodówki w takie upały to mega orzeźwienie ;-)
UsuńAle pyszne ciacho, w sam raz na taką pogodę. dziękuję za wspólny weekend;)
OdpowiedzUsuńNa jaki rozmiar blaszki jest to ciasto?
OdpowiedzUsuń