Dziś już ostatni wpis świąteczny Mazurek kajmakowy, czyli jedno z tradycyjnych ciast wielkanocnych.
Chciałam Wam również życzyć wspaniałych, zdrowych i radosnych Świąt spędzonych w gronie rodzinnym, a także smacznego jajka i wesołej zabawy w lany poniedziałek.
Wesołego Alleluja!!!
Ciasto kruche:
- 20 dag mąki
- 7 dag cukru
- 14 dag margaryny
- 4 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- masa krówkowa kajmak Helio
- powidło śliwkowe
- płatki migdałów
- rodzynki
- żurawina
- orzechy
Wszystkie skłądniki na ciasto kruche wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść ciasto, które następnie rozwałkować i przełożyć do małej blaszki, formując tak aby brzegi były troszkę wyższe. Piec w temp. 180 st do złotego koloru.
Po upieczeniu ciasto pozostawić do wystudzenia, a następnie posmarować je powidłem śliwkowym, później masą krówkową, a wierzch dowolnie udekorować bakaliami.
Wspaniały mazurek, Tobie też Małgosiu pięknych świąt życzę :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marto :-)
UsuńCudowny mazurek. Wspaniałych Świąt Małgosiu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :-)
UsuńPiękny mazurek :)
OdpowiedzUsuńSama słodycz ;) Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :) Smakuje pewnie równie dobrze
OdpowiedzUsuńSmakuje wspaniale, zwłaszcza po kilka dniach :-)
UsuńWesołych i radosnych Świąt :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam mazurki :) Ten jest super
OdpowiedzUsuńTakie słodkości zawsze do mnie przemawiają.
OdpowiedzUsuńSchrupałabym kawałeczek, bo w tym roku nie miałam mazurka
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam mazurka ten wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuń