sobota, 26 marca 2016

Mazurek kajmakowy

Dziś już ostatni wpis świąteczny Mazurek kajmakowy, czyli jedno z tradycyjnych ciast wielkanocnych. 
Chciałam Wam również życzyć wspaniałych, zdrowych i radosnych Świąt spędzonych w gronie rodzinnym, a także smacznego jajka i wesołej zabawy w lany poniedziałek. 
Wesołego Alleluja!!!

Mazurek kajmakowy


Ciasto kruche:
  • 20 dag mąki
  • 7 dag cukru
  • 14 dag margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • masa krówkowa kajmak Helio
  • powidło śliwkowe
  • płatki migdałów
  • rodzynki
  • żurawina
  • orzechy

Wszystkie skłądniki na ciasto kruche wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść ciasto, które następnie rozwałkować i przełożyć do małej blaszki, formując tak aby brzegi były troszkę wyższe. Piec w temp. 180 st do złotego koloru.
Po upieczeniu ciasto pozostawić do wystudzenia, a następnie posmarować je powidłem śliwkowym, później masą krówkową, a wierzch dowolnie udekorować bakaliami. 

13 komentarzy:

  1. Wspaniały mazurek, Tobie też Małgosiu pięknych świąt życzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny mazurek. Wspaniałych Świąt Małgosiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama słodycz ;) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudnie :) Smakuje pewnie równie dobrze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje wspaniale, zwłaszcza po kilka dniach :-)

      Usuń
  5. Wesołych i radosnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam mazurki :) Ten jest super

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie słodkości zawsze do mnie przemawiają.

    OdpowiedzUsuń
  8. Schrupałabym kawałeczek, bo w tym roku nie miałam mazurka

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy nie robiłam mazurka ten wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń