Dziś mam dla Was wegetariański obiad czyli potrawkę z ciecierzycy, oczywiście szybko, prosto i smacznie :-)
- 20 dag ciecierzycy
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 koncentrat pomidorowy
- 3/4 szkl wody
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka musztardy francuskiej Develey
- sos sojowy Kikkoman
- sól
Ciecierzycę zalać gorącą wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wodę odlać, zalać świeżą i gotować do miękkości, a po ugotowaniu odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać i całość zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Seler naciowy pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Następnie dodać pastę curry, przyprawę, musztardę, koncentrat oraz wodę i całość wymieszać. Na koniec dodać ugotowaną ciecierzycę oraz doprawić do smaku solą i sosem sojowym. Całość dusić na małym ogniku kilka minut, aby smaki się połączyły.
Mniam pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńi tak też smakuje :-)
UsuńBardzo fajne logo sama tworzyłaś?
OdpowiedzUsuńTak, dziękuję :-)
UsuńFajne danie :-) takie jesienne i syte :-)
OdpowiedzUsuńw sam raz na jesienny obiadek :-)
UsuńLubię ciecierzycę, bo smaczna i zdrowa i można z niej wiele dań zrobić. Super składniki, pomysłowy przepis i danie wyszło pysznie :)
OdpowiedzUsuńOj tak danie wyszło pyszne :-)
UsuńCiecierzycę bardzo lubię, więc z chęcią wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam Agnieszko :-)
UsuńKusząco wygląda taki gulasz :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń