W miarę przysyłania przez Was przepisów miałam co raz większy dylemat. Wszystkie nadesłane przepisy na ciasteczka są niesamowicie ciekawe i pyszne. Choć chciałoby się wszystkich nagrodzić to jednak musiałam wybrać tylko dwa przepisy gdyż mamy tylko 2 nagrody, którymi są książki Ani Starmach "Pyszne na słodko"
Po długim zastanowieniu zdecydowałam, iż książki otrzymują:
Justyna - "Drożdżowe ciasteczka z jabłkiem i tymiankiem"
Julita - "Uśmiechnięte kotki"
Gratuluję zwycięzcom i proszę o przesłanie na adres kuchniaipodroze@gmail.com swoich danych potrzebnych do wysyłki nagród, a ja przekażę wszystkie dane sponsorowi, od którego dostaniecie wspaniałą książkę.
A poniżej zwycięskie przepisy:
Drożdżowe ciasteczka z jabłkiem i tymiankiem
Ponad to:
Drożdżowe ciasteczka z jabłkiem i tymiankiem
- 250 g mąki tortowej
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 szkl letniego mleka
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 25 g masła
Masło topimy, odstawiamy do ostygnięcia. W misce robimy rozczyn drożdżowy czyli kruszymy drożdże, zalewamy mlekiem, dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżeczki cukru. Całość mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na 15-30 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Po tym czasie do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, cukier i jajko. Łączymy aż skaładniki dobrze się połączą. Na koniec dodajemy roztopione masło, mieszamy po czym wyrabiamy aż stanie się gładkie i elastyczne. Najlepiej wyrabiać je w metalowej dużej misce lub garnku. Nie będzie potrzeby podsypywania ciasta a w miarę czasu ugniatania przestanie się kleić.
Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i pozostawimy w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości.
Ponad to:
- 230 g podprażonych jabłek (około 4 większe jabłka kroimy w niewielką kostkę. Wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i na średnim ogniu podprażamy około 10-15 minut aż lekko zmiękną ale zachowają swoją strukture. Należy pilnować aby się nie rozpadły. Odcedzamy na sitku)
- 1/2 czubatej łyżeczki świeżego tymianku (bez gałązek, tylko liście)
- dżem morelowy (może być inny)
- mleko
Tymianek siekamy drobno. Dodajemy do podprażonych jabłek, mieszamy, odstawiamy.
Z gotowego wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego (takiego w skorupce bez zielonej skórki :)) formujemy kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą kulkę przyciskamy dnem szklanki lekko ją spłaszczając a następnie w sam środek wciskamy dno kieliszka, małej bułeczki czy co tam będziecie mieli pod ręką. Jeśli wasze dna są delikatnie wypukłe jak u mnie to lekko dociskamy je jeszcze palcami.
W każdy środek nakładamy odrobinę dżemu. Niedużo, jednie należy delikatnie posmarować.
Na to nakładamy porcję jabłek.
Wszystkie ciasteczka (boki) smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka. Można dodatkowo posypać wierzch cukrem.
Pieczemy w temp. 180 st przez 15-17 minut aż lekko się zezłocą.
Po ostudzeniu można dodatkowo polukrować lub posypać cukrem pudrem jeśli wcześniej przed pieczeniem nie posypywaliście wierzchu cukrem.
Uśmiechnięte kotki
- 150 g serka mascarpone
- 80 g stewii w kryształkach lub pudrze
- 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- czekolada biała lub gorzka do dekoracji
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby można dosypać mąki lub dodać nieco więcej mascarpone). Rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm i wycinać ciasteczka (najlepiej przy użyciu foremki w kształcie kota), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu udekorować ciasteczka roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Jako, iż jedna z wygranych osób zrezygnowała ze swojej nagrody, wobec tego wybieram kolejny przepis i osobę, do której trafi książka.
Justyna - "Ciasteczka owsiane z bakaliami"
Ciasteczka owsiane z bakaliami
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego lub maślanki
- pół szklanki płatków owsianych
- pół szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki sody
- kilka suszonych fig
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- 100 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 200 g bakalii
Wymieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki wraz z posiekanymi figami i resztą bakalii. Następnie dodać jogurt lub maślankę, masło, miód i roztrzepane jajko. Uzyskaną masę formować na kształt ciasteczek i nakładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 st C przez ok. 15 minut.
Gratuluje zwycięzcom, a przepisy na ciasteczka super, na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńWybieram uśmiechnięte kotki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za wyróżnienie i cieszę się, że kotki się spodobały :)
OdpowiedzUsuńJa dziękuję za udział w konkursie, a ciasteczka kotki z pewnością wkrótce zagoszczą na moim stole :-)
Usuńświetne te ciasteczka i fajna nagroda
OdpowiedzUsuńWow naprawdę nie spodziewałam się. Dziękuję bardzo. Jednak rezygnuję z nagrody, proszę wybierz kolejną osobę, kolejny przepis bo parę dni temu wygrałam tę książkę na innym blogu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Justyna
Dziękuję Justynko za wiadomość, wobec tego już wybieram kolejny przepis i osobę, do której zostanie wysłana nagroda. Pozdrawiam cieplutko
UsuńDziękuję! bardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :-)
Usuń