czwartek, 12 listopada 2015

Wyniki konkursu z Wydawnictwem Znak Literanova

Dziękuję wszystkim za tak liczny udział w konkursie :-)
W miarę przysyłania przez Was przepisów miałam co raz większy dylemat. Wszystkie nadesłane przepisy na ciasteczka są niesamowicie ciekawe i pyszne. Choć chciałoby się wszystkich nagrodzić to jednak musiałam wybrać tylko dwa przepisy gdyż mamy tylko 2 nagrody, którymi są książki Ani Starmach "Pyszne na słodko" 


Po długim zastanowieniu zdecydowałam, iż książki otrzymują: 

Justyna - "Drożdżowe ciasteczka z jabłkiem i tymiankiem" 
Julita - "Uśmiechnięte kotki"


Gratuluję zwycięzcom i proszę o przesłanie na adres kuchniaipodroze@gmail.com swoich danych potrzebnych do wysyłki nagród, a ja przekażę wszystkie dane sponsorowi, od którego dostaniecie wspaniałą książkę.

A poniżej zwycięskie przepisy:

Drożdżowe ciasteczka z jabłkiem i tymiankiem

  • 250 g mąki tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl letniego mleka
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 25 g masła
Masło topimy, odstawiamy do ostygnięcia. W misce robimy rozczyn drożdżowy czyli kruszymy drożdże, zalewamy mlekiem, dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżeczki cukru. Całość mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na 15-30 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Po tym czasie do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, cukier i jajko. Łączymy aż skaładniki dobrze się połączą. Na koniec dodajemy roztopione masło, mieszamy po czym wyrabiamy aż stanie się gładkie i elastyczne. Najlepiej wyrabiać je w metalowej dużej misce lub garnku. Nie będzie potrzeby podsypywania ciasta a w miarę czasu ugniatania przestanie się kleić.
Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i pozostawimy w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości.


Ponad to:

  • 230 g podprażonych jabłek (około 4 większe jabłka kroimy w niewielką kostkę. Wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i na średnim ogniu podprażamy około 10-15 minut aż lekko zmiękną ale zachowają swoją strukture. Należy pilnować aby się nie rozpadły. Odcedzamy na sitku)
  • 1/2 czubatej łyżeczki świeżego tymianku (bez gałązek, tylko liście)
  • dżem morelowy (może być inny)
  • mleko
Tymianek siekamy drobno. Dodajemy do podprażonych jabłek, mieszamy, odstawiamy. 

Z gotowego wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego (takiego w skorupce bez zielonej skórki :)) formujemy kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą kulkę przyciskamy dnem szklanki lekko ją spłaszczając a następnie w sam środek wciskamy dno kieliszka, małej bułeczki czy co tam będziecie mieli pod ręką. Jeśli wasze dna są delikatnie wypukłe jak u mnie to lekko dociskamy je jeszcze palcami. 
W każdy środek nakładamy odrobinę dżemu. Niedużo, jednie należy delikatnie posmarować.
Na to nakładamy porcję jabłek.
Wszystkie ciasteczka (boki) smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka. Można dodatkowo posypać wierzch cukrem.
Pieczemy w temp. 180 st przez 15-17 minut aż lekko się zezłocą.
Po ostudzeniu można dodatkowo polukrować lub posypać cukrem pudrem jeśli wcześniej przed pieczeniem nie posypywaliście wierzchu cukrem.





Uśmiechnięte kotki

  • 150 g serka mascarpone
  • 80 g stewii w kryształkach lub pudrze
  • 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • czekolada biała lub gorzka do dekoracji
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby można dosypać mąki lub dodać nieco więcej mascarpone). Rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm i wycinać ciasteczka (najlepiej przy użyciu foremki w kształcie kota), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. 
Po wystudzeniu udekorować ciasteczka roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.




Jako, iż jedna z wygranych osób zrezygnowała ze swojej nagrody, wobec tego wybieram kolejny przepis i osobę, do której trafi książka.

Justyna - "Ciasteczka owsiane z bakaliami"

Ciasteczka owsiane z bakaliami

  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego lub maślanki
  • pół szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody
  • kilka suszonych fig
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 200 g bakalii

Wymieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki wraz z posiekanymi figami i resztą bakalii. Następnie dodać jogurt lub maślankę, masło, miód i roztrzepane jajko. Uzyskaną masę formować na kształt ciasteczek i nakładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 st C przez ok. 15 minut.





9 komentarzy:

  1. Gratuluje zwycięzcom, a przepisy na ciasteczka super, na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wybieram uśmiechnięte kotki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo za wyróżnienie i cieszę się, że kotki się spodobały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dziękuję za udział w konkursie, a ciasteczka kotki z pewnością wkrótce zagoszczą na moim stole :-)

      Usuń
  4. świetne te ciasteczka i fajna nagroda

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow naprawdę nie spodziewałam się. Dziękuję bardzo. Jednak rezygnuję z nagrody, proszę wybierz kolejną osobę, kolejny przepis bo parę dni temu wygrałam tę książkę na innym blogu.
    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Justynko za wiadomość, wobec tego już wybieram kolejny przepis i osobę, do której zostanie wysłana nagroda. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  6. Dziękuję! bardzo mi miło :)

    OdpowiedzUsuń