poniedziałek, 23 listopada 2015

Budyniowa tarta z owocami

Witajcie kochani w ten poniedziałkowy poranek, z pewnością ciężko po weekendzie rozpocząć nowy tydzień pracy, więc mam dziś dla Was coś na osłodę i zapraszam na budyniową tartę z owocami :-)
Tartę upiekłam w formie firmy Tala ze sklepu http://ostry-sklep.pl Forma ma średnicę 28 cm, nieprzywieralną powłokę i wyjmowane dno, co bardzo ułatwia krojenie tarty. 

Budyniowa tarta z owocami

Budyniowa tarta z owocami


Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 5 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody

Masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 800 ml mleka
  • 5 dag cukru
  • 5 dag masła

Dodatkowo:
  • borówki świeże lub mrożone
  • galaretka o smaku owoców leśnych

Wszystkie składniki na ciasto wsypać na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść ciasto, które następnie wyłożyć do formy na tarte i równomiernie o rozłożyć, a następnie piec w temp. 180 st do złotego koloru.
500 ml mleka zagotować wraz z cukrem oraz masłem, a w pozostałym rozmieszać budynie, a następnie wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Masę odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie wyłożyć na upieczone ciasto kruche.
Na masę budyniową wyłożyć borówki i zalać galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. 
Gotową tartę wstawić do lodówki na noc.

9 komentarzy:

  1. Wspaniała owocowa tarta, a forma z wyjmowanym dnem z pewnością świetnie się sprawdzi, ja niestety mam taką zwykłą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyszła i na pewno jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna tak jak lubię tarta, budyń, owoce - wspaniała ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarta świetna i taka dopracowana. Bardzo lubię ciasta z budyniem. Są pyszne i lekkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna ta forma, a tarta wygląda pysznie. Uwielbiam takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń