Witajcie kochani w ten poniedziałkowy poranek, z pewnością ciężko po weekendzie rozpocząć nowy tydzień pracy, więc mam dziś dla Was coś na osłodę i zapraszam na budyniową tartę z owocami :-)
Tartę upiekłam w formie firmy Tala ze sklepu http://ostry-sklep.pl Forma ma średnicę 28 cm, nieprzywieralną powłokę i wyjmowane dno, co bardzo ułatwia krojenie tarty.
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 15 dag margaryny
- 5 dag cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka zimnej wody
Masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe
- 800 ml mleka
- 5 dag cukru
- 5 dag masła
Dodatkowo:
- borówki świeże lub mrożone
- galaretka o smaku owoców leśnych
Wszystkie składniki na ciasto wsypać na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść ciasto, które następnie wyłożyć do formy na tarte i równomiernie o rozłożyć, a następnie piec w temp. 180 st do złotego koloru.
500 ml mleka zagotować wraz z cukrem oraz masłem, a w pozostałym rozmieszać budynie, a następnie wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Masę odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie wyłożyć na upieczone ciasto kruche.
Na masę budyniową wyłożyć borówki i zalać galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.
Gotową tartę wstawić do lodówki na noc.
Wspaniała owocowa tarta, a forma z wyjmowanym dnem z pewnością świetnie się sprawdzi, ja niestety mam taką zwykłą.
OdpowiedzUsuńPięknie wyszła i na pewno jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńOj tak jest pyszna i szybko zniknęła :-)
UsuńCudowna tak jak lubię tarta, budyń, owoce - wspaniała ;)
OdpowiedzUsuńTo również moje ulubione połączenie :-)
UsuńTarta świetna i taka dopracowana. Bardzo lubię ciasta z budyniem. Są pyszne i lekkie :)
OdpowiedzUsuńFajna ta forma, a tarta wygląda pysznie. Uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńZdjęcia super wyglądają!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuń